Η μόλυνση με κορωνοϊό μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις και όταν αναρρώσεις

Τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά από ότι νομίζουμε. Για πολλούς, η μόλυνση με Covid-19, δεν τελειώνει όταν αναρρώσουν. ΄Υπάρχει η σοβαρή πιθανότητα να συνεχίζονται οι επιπτώσεις και μάλιστα χωρίς η Ιατρική να είναι σε θέση να τις αντιμετωπίσει.

Η «long COVID», είναι πλέον μία από τις ονομασίες που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της COVID-19, που απασχολούν πολλούς ασθενείς και στη χώρα μας που νόσησαν –ακόμα και ήπια σε προηγούμενα πανδημικά κύματα– και οι οποίοι συνεχίζουν να υφίστανται συμπτώματα, όπως εύκολη κόπωση, δύσπνοια, χρόνιο βήχα, αδυναμία συγκέντρωσης, ανοσμία και αγευσία και στην πλειονότητά τους δεν ξέρουν πού να αποταθούν.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται με εξάρσεις και υφέσεις και επιπλέον κατά καιρούς εκδηλώνονται συμπτώματα από άλλα όργανα – για παράδειγμα δερματικά, τριχόπτωση, πονοκέφαλος, brain fog (αδυναμία συγκέντρωσης), αρθραλγίες, ωταλγία, ενεργοποίηση έρπη ζωστήρα. Παρουσιάζεται  επίσης ταχυκαρδία με βήχα και λαχάνιασμα στην ομιλία και κόπωση. 

Στο Ηνωμένο Βασίλειο υπολογίζονται σε 1,1 εκατομμύριο άτομα, με περίπου 400.000 εξ αυτών να έχουν συμπτώματα για περισσότερο από έναν χρόνο.

Στις ΗΠΑ αναφέρεται ότι περισσότεροι από 15.000.000 ασθενείς υποφέρουν από long COVID. Στη χώρα μας, κλινικές νοσοκομείων COVID έχουν δημιουργήσει ιατρεία για τη μακροχρόνια παρακολούθηση των ασθενών, την ύπαρξη των οποίων ωστόσο γνωρίζουν κυρίως όσοι νοσηλεύθηκαν στις κλινικές.

Η ιατρική κοινότητα δεν γνωρίζει ακόμα πολλά για τη long COVID. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει καταγραφή των ατόμων με μακροχρόνιες επιπτώσεις της COVID. Όσοι έχουν μολυνθεί είναι προς το παρόν μόνοι τους.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης