Μια νέα ανάλυση 121 μελετών διατροφής, η οποία εξέτασε τις δίαιτες πάνω από 21.000 ανθρώπων, βρήκε στοιχεία που υποστηρίζουν κάτι που πολλοί ειδικοί λένε εδώ και χρόνια: ότι οι αυστηρές δίαιτες δε λειτουργούν μακροπρόθεσμα. Αντίθετα έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα η μεσογειακή δίαιτα.
Στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal, οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πολλές από τις 14 διαφορετικές δίαιτες που εξέτασαν είχαν ως αποτέλεσμα βελτιωμένη αρτηριακή πίεση και μέση απώλεια βάρους 10 κιλών σε έξι μήνες.
Ωστόσο, έναν χρόνο μετά από την έναρξη της δίαιτας, οι περισσότεροι δεν κατάφεραν να διατηρήσουν την απώλεια βάρους και ο μειωμένος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων επέστρεψε στο σημείο που ήταν.
Διαφορετική εικόνα όμως παρουσίασαν εκείνοι που ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή, αφού είχαν διατηρήσει την απώλεια βάρους και κατ΄ επέκταση τα οφέλη στην υγεία τους.
«Το μήνυμα είναι αρκετά σαφές», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Gordοn Guyatt, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο McMaster. «Δεν έχει σημασία τι διατροφή επιλέγετε, η απώλεια βάρους που θα έχετε θα είναι παρόμοια. Οι στερητικές δίαιτες, για τους περισσότερους ανθρώπους, δε λειτουργούν.»
Η μεσογειακή διατροφή επικράτησε στη μελέτη, καθώς οι συμμετέχοντες που έκαναν τη δίαιτα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα φαινόταν να διατηρούν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων μέσα στο επόμενο 12μηνο, σε αντίθεση με όλες τις άλλες δίαιτες.
«Η μείωση της αρτηριακής πίεσης ή της κακής χοληστερόλης, για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο μόνο, π.χ. για έξι μήνες, δεν πρόκειται να κάνει καμία διαφορά μακροπρόθεσμά «, δήλωσε ο Guyatt. «Πρέπει κανείς να μειώσει την αρτηριακή πίεση και τα λιπίδια για χρόνια προκειμένου να μειώσει τον κίνδυνο νοσημάτων, όπως εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιακών προσβολών».
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΣΟΓΕΟΑΚΗ ΔΙΑΙΤΑ
Η μεσογειακή δίαιτα προστατεύει από την εξέλιξη του σακχαρώδη διαβήτη, αλλά και από την εμφάνιση νέων περιπτώσεων με ελάττωση του κινδύνου κατά 83%. Επίσης, η δίαιτα αυτή έχει συνδεθεί με απώλεια βάρους κατά 3,8 kg περισσότερο απ’ ό,τι στη δίαιτα με χαμηλά λιπαρά.
Άνθρωποι που ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή έχουν χαμηλότερο κίνδυνο για εμφάνιση των νόσων Parkinson και Alzheimer. Η μελέτη της μεσογειακής διατροφής έχει αποδείξει σε κλινικές έρευνες ότι η υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών και η χαμηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος σχετίζονται με χαμηλότερη νοσηρότητα και μικρότερη συχνότητα εγκεφαλικών επεισοδίων, υπέρτασης και καρδιαγγειακών.
Ακολουθώντας τη μεσογειακή διατροφή είναι σημαντικό όχι μόνο να χάσουμε ή να διατηρήσουμε το βάρος μας, αλλά να υιοθετήσουμε έναν υγιεινό τρόπο διατροφής για εμάς και για ολόκληρη την οικογένεια, ώστε και τα παιδιά να μαθαίνουν να τρέφονται σωστά.
Χρήσιμες συμβουλές
-
Τρώμε 7-10 μερίδες φρούτα και λαχανικά την ημέρα.
-
Καταναλώνουμε χαμηλών λιπαρών γαλακτοκομικά (γάλα, τυρί και γιαούρτι) και μικρή ποσότητα κόκκινου κρέατος και προϊόντων κρέατος (λ.χ. μία φορά τη βδομάδα).
-
Ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί 120 ml για τις γυναίκες ή μέχρι 2 ποτηράκια για τους άνδρες προφυλάσσει το καρδιαγγειακό μας σύστημα.
-
Προτιμάμε σύνθετους υδατάνθρακες, όπως τα δημητριακά (πολύσπορο ψωμί, ολικής αλέσεως δημητριακά) και φρούτα – λαχανικά, γιατί επιδρούν λιγότερο στα μεταγευματικά επίπεδα σακχάρου απ’ ό,τι οι απλοί (άσπρο ψωμί, γλυκά).
-
Τρώμε πολλά λαχανικά, όχι πολυβρασμένα, και φρούτα κυρίως άγουρα.
-
Επιλέγουμε ολικής αλέσεως προϊόντα, όπως ψωμί και ζυμαρικά.
-
Τρώμε άπαχα κρέατα και διαλέγουμε κρέας που δεν έχει πέτσα, όπως το κοτόπουλο, και τα ψήνουμε ή τα βράζουμε.
-
Χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο στη μαγειρική.
-
Προτιμάμε τα φρέσκα ψάρια και αποφεύγουμε τα παστά ή τα τηγανισμένα.
Τα «μεσογειακά» τρόφιμα
Η μεσογειακή διατροφή βασίζεται κυρίως:
-
στα φρέσκα λαχανικά,
-
στο ελαιόλαδο, ως την κύρια πηγή λίπους,
-
στα όσπρια,
-
στους σπόρους, οι οποίοι έχουν πρωταρχικό ρόλο στη διατροφή αυτή,
-
στα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γιαούρτι και το γάλα, τα οποία πρέπει να καταναλώνονται σε μέτριες ποσότητες,
-
στο κόκκινο κρασί,
-
στην ελάχιστη κατανάλωση κόκκινου κρέατος.