Επαναστατικό φάρμακο για την παχυσαρκία: Μείωση βάρους μέχρι και κατά 20%

Ως πιθανό «game changer» για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας θεωρούνται τα ευρήματα μιας μεγάλης κλίμακας διεθνούς δοκιμής, που δημοσιεύτηκαν στο New England Journal for Medicine, σχετικά με τη βελτίωση της υγείας ανθρώπων με παχυσαρκία.

Το εν λόγω φάρμακο, η σεμαγλουτίδη, λειτουργεί αποκτώντας τον έλεγχο του συστήματος ρύθμισης της όρεξης του σώματος στον εγκέφαλο, οδηγώντας σε μειωμένη αίσθηση πείνας και μικρότερη λήψη θερμίδων.

Όπως είπε η Ρέιτσελ Μπάτερχαμ, καθηγήτρια και επικεφαλής του Centre for Obesity Research στο UCL και το UCHL Centre for Weight Management, τα ευρήματα αυτής της μελέτης αποτελούν ένα σημαντικό επίτευγμα για τη βελτίωση της υγείας των ανθρώπων με παχυσαρκία.

«Τα τρία τέταρτα (75%) αυτών που έλαβαν σεμαγλουτίδη 2,4 mg έχασαν πάνω από το 10% του βάρους τους και πάνω από το ένα τρίτο έχασε άνω του 20%. Κανένα φάρμακο δεν έχει πλησιάσει καν να προκαλέσει τέτοιο επίπεδο απώλειας βάρους- είναι πραγματικά game changer. Για πρώτη φορά οι άνθρωποι μπορούν να πετύχουν με φάρμακα κάτι που ήταν δυνατόν μόνο μέσω επέμβασης για απώλεια βάρους».

Όπως τόνισε η καθηγήτρια Μπάτερχαμ, η επίδραση της παχυσαρκίας στην υγεία ήρθε έντονα στο προσκήνιο λόγω της Covid-19, όπου αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από τον κορωνοϊό, καθώς και τον κίνδυνο πολλών απειλητικών για τη ζωή σοβαρών ασθενειών- μεταξύ των οποίων καρδιοπάθειες, διαβήτης τύπου 2, παθήσεις του ήπατος και κάποια είδη καρκίνου.

Ο μέσος συμμετέχων στη δοκιμή έχασε 15,3 κιλά, κάτι που συνοδεύτηκε από μείωση κινδύνου καρδιοπάθειας και διαβήτη.

Με βάση τα στοιχεία από τις εν λόγω δοκιμές, η σεμαγλουτίδη έχει υποβληθεί για έγκριση ως θεραπεία για την παχυσαρκία στο National Institute of Clinical Excellence (NICE), την ευρωπαϊκή EMA και την αμερικανική FDA.

H διεθνής δοκιμή χρηματοδοτήθηκε από τη φαρμακευτική Novo Nordisk.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης