Εκατομμύρια νέα κρούσματα φυματίωσης λόγω κορωνοϊού

Μέχρι και 6,3 εκατομμύρια περισσότεροι από το αναμενόμενο άνθρωποι αναμένεται να αναπτύξουν φυματίωση από τώρα έως το 2025 και 1,4 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι αναμένεται να πεθάνουν καθώς οι περιπτώσεις δεν θα διαγνωστούν και δεν θα αντιμετωπιστούν εξαιτίας του lockdown λόγω κοροναϊού. Αυτό θα καθυστερήσει τις παγκόσμιες προσπάθειες για τον τερματισμό της φυματίωσης κατά πέντε έως οκτώ χρόνια.

«Το γεγονός ότι έχουμε επανέλεθει στα στοιχεία του 2013 και έχουμε τόσους πολλούς ανθρώπους να πεθαίνουν, αυτό για μένα είναι άρρωστο», δηλώνει η Lucica Ditiu, εκτελεστική διευθύντρια του διεθνούς οργανισμού «Stop TB» («Σταματήστε τη φυματίωση»). «Είναι εξοργιστικό που, επειδή δεν υπάρχει έλεγχος αφήνονται πίσω προγράμματα που υπάρχουν και καταλήγουμε έτσι σε τρομερές απώλειες, απώλειες ανθρωπίνων ζωών».

Προς το παρόν δεν υπάρχει εμβόλιο φυματίωσης για ενήλικες, μόνο για παιδιά.

«Πρέπει να πω ότι η κοινότητα καταπολέμησης της φυματίωσης παρακολουθεί τα γεγονότα με ένα είδος προβληματισμού, επειδή η φυματίωση υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια», δήλωσε η Ditiu. «Εδώ και 100 χρόνια είχαμε μόνο ένα εμβόλιο και υπάρχουν ακόμα δύο ή τρία πιθανά νέα. Περίπου μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι πρέπει να εμβολιαστούν έως το 2027 και κοιτάζουμε με έκπληξη για μια ασθένεια που… είναι 120 ημερών και έχει 100 ήδη υποψήφια εμβόλια. Νομίζω λοιπόν ότι αυτός ο κόσμος, και συγχωρήστε μου τα γαλλικά, είναι πραγματικά για πέταμα», είπε.

«Ο φόβος που έχουμε στην κοινότητα είναι ότι οι ερευνητές κατευθύνονται αποκλειστικά προς την ανάπτυξη ενός εμβολίου για το Covid. Αυτό είναι στην ατζέντα όλων τώρα και πολύ λίγοι παραμένουν επικεντρωμένοι στις άλλες ασθένειες. Δεν έχουμε εμβόλιο για φυματίωση, δεν έχουμε εμβόλιο για τον ιό HIV, δεν έχουμε εμβόλιο για την ελονοσία και από όλα αυτά, η φυματίωση είναι η παλαιότερη. Γιατί λοιπόν αυτή η αντίδραση; Νομίζω γιατί είμαστε ένας κόσμος ηλίθιων. Τι μπορώ να πω?”

Τα στοιχεία, που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη, βασίζονται στο τριών μηνών lockdown και προβλέπουν περίοδο αποκατάστασης 10 μηνών μετά την άρση του.

Η έρευνα διεξήχθη από το Stop TB Partnership σε συνεργασία με το Imperial College του Λονδίνου, το Avenir Health και το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Μοντελοποιήθηκε σε δεδομένα που αντλήθηκαν από ταχείες αξιολογήσεις του αντίκτυπου του κοροναϊού στις υπηρεσίες που προσφέρονται σε ασθενείς φυματίωσης στις χώρες με τον υψηλότερο αριθμό ασθενών.

Η φυματίωση σκοτώνει 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους ετησίως, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη μολυσματική ασθένεια. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σταθερή μείωση των περιπτώσεων ως αποτέλεσμα έντασης των προσπαθειών για τη θεραπεία της νόσου και την πρόληψη της εξάπλωσής της.

Πριν από πέντε χρόνια, οι παγκόσμιοι ηγέτες δεσμεύτηκαν να τερματίσουν την επιδημία φυματίωσης έως το 2030. Σε μια συνάντηση το 2018, υποσχέθηκαν να αυξήσουν την ανταπόκρισή τους, συμπεριλαμβανομένου του διπλασιασμού της χρηματοδότησης έως το 2022.

πηγή: The Guardian

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης