"Δεν πειράζει ας κολλήσω" (Ναι αλλά ο Long Covid-19;)

"Δεν πειράζει ας κολήσω" λένε αρκετοί σε σχέση με τον Covid-19 και συνεχίζουν: "Ένα συναχάκι για λίγες μέρες και εντάξει". Έτσι ο ιός συνεχίζει να προκαλεί νέες μολύνσεις και επαναμολύνσεις, αφού μέτρα δεν πάιρνουμε ενώ τι ξεχνούν όλοι αυτοί; Τον Long Covid.

Πράγματι πλέον οι κίνδυνοι θανάτων και νοσηλειών από κορωνοϊό είναι σημαντικά χαμηλότεροι, ωστόσο, όλο και περισσότεροι νοσούντες ταλαιπωρούνται επί μήνες μετά τη λοίμωξη από συμπτώματα όπως κόπωση, έλλειψη διανοητικής διαύγειας και δυσκολία στην αναπνοή, ικανά να τους καταστρέψουν την καθημερινότητα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο όρος «long Covid» περιλαμβάνει τα ζητήματα υγείας που παρουσιάζονται σε ασθενείς 3 μήνες μετά από πιθανή ή επιβεβαιωμένη SARS-CoV-2 λοίμωξη, με συμπτώματα και σημεία που παραμένουν τουλάχιστον 2 μήνες μετά, και για τα οποία δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική διάγνωση.

Το σύνδρομο «long Covid» ή «post-Covid» εμφανίζεται συχνότερα σε 3 κατηγορίες ανθρώπων: 1. Σε άτομα που έχουν νοσηλευτεί ή διασωληνωθεί. 2. σε άτομα με μέτρια συμπτωματολογία και 3. σε άτομα χωρίς συμπτωματολογία, με μόνο θετική διάγνωση Covid. Δηλαδή σε όλους όσους κόλλησαν.

Στους ενήλικες, και σύμφωνα με νέα μελέτη από την Ολλανδία, περίπου ο ένας στους οκτώ ενήλικες ασθενείς με Covid-19 εμφανίζει στη συνέχεια μακρόχρονα συμπτώματα της νόσου που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Τα κυριότερα συμπτώματα της μακράς Covid-19 είναι, σύμφωνα με τη μελέτη, από το αναπνευστικό και το καρδιαγγειακό, το μυοσκελετικό και νευρικό σύστημα, καθώς και γενικά συμπτώματα.

Πιο ειδικά, ανάμεσα στα συχνότερα συμπτώματα που καταγράφονται είναι: ο πόνος στο στήθος αλλά και πόνος στο στήθος κατά την αναπνοή, η δυσκολία αναπνοής, οι μυϊκοί πόνοι, η απώλεια όσφρησης ή/και γεύσης και η γενική κόπωση και αδυναμία.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης