Δεν είναι απλά τα πράγματα με τον covid-19: Δείτε τα τελικά επιστημονικά συμπεράσματα 18 μήνες μετά

Μετά την παρέλευση 18 μηνών πανδημίας, με την κοινωνική αποστασιοποίηση, τη χρήση μάσκας και τα αλλεπάλληλα lockdown, οι πάντες έχουν μία βασική ερώτηση: Πότε θα τελειώσει όλο αυτό

Ο καθηγητής Χάντερ σημειώνει ότι, μολονότι δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα, έχουμε μια σειρά στοιχείων πάνω στα οποία μπορούμε να οικοδομήσουμε μια ρεαλιστική βάση από προσδοκίες για το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία το επόμενο διάστημα. Σε άρθρο του γράφει μεταξύ άλλων: 

- ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ. Η «Ρωσική γρίπη», που εμφανίστηκε το 1889, δεν ήταν στην πραγματικότητα μια γρίπη αλλά προκλήθηκε από τον κορωνοϊό OC43. Η πανδημία της ρωσικής γρίπης προκάλεσε τέσσερα ή πέντε κύματα στο διάστημα μιας πενταετίας και μετά άρχισε να εξαφανίζεται.

- ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΔΕΝ ΤΟΝ ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ. Ο SARS-CoV-2 -ο κορωνοϊός που προκαλεί τον COVID-19- είναι επίσης εδώ για να μείνει, συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν πριν από μερικούς μήνες πολλοί επιστήμονες που εργάζονται πάνω σε αυτόν τον ιό. Ούτε τα εμβόλια ούτε η φυσική ανοσία δεν μπορούν να σταματήσουν τη διάδοση του ιού. 

- ΚΟΛΛΟΥΝ - ΜΕΤΑΔΙΔΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΙ. Ακόμα και πριν την Μετάλλαξη Δέλτα, υπήρξαν διπλοεμβολιασμένοι που κολλούσαν τον ιό και τον μετέδιδαν σε άλλους. Κι έτσι, με την Δέλτα, απέναντι στην οποία τα εμβόλια είναι κατά τι λιγότερο αποτελεσματικά, η  πιθανότητα μόλυνσης ακόμα και μετά τον εμβολιασμό έχει αυξηθεί.

- ΑΝΕΦΙΚΤΗ Η ΑΝΟΣΙΑ ΑΓΕΛΗΣ. Η ανοσία μειώνεται εντός εβδομάδων από τη λήψη δεύτερης δόσης εμβολίου. Και επειδή η ανοσία στη μόλυνση δεν είναι ούτε απόλυτη ούτε μόνιμη, η ανοσία αγέλης είναι ανέφικτη. 

- ΘΑ ΜΟΛΥΝΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ. Οι άλλοι ανθρώπινοι κορωνοϊοί προκαλούν επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις κατά μέσο όρο κάθε τρία έως έξι χρόνια. Εάν ο SARS-CoV-2 καταλήξει να έχει την ίδια συμπεριφορά, στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να μολυνθούν κάθε χρόνο. 30.000 - 60.000 την ημέρα, κατά μέσο όρο. 

- ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ. Η ανοσοπροστασία από την ανάπτυξη συμπτωματικού COVID-19 φαίνεται να μειώνεται. Ωστόσο, η προστασία από σοβαρή νόσηση διαρκεί πολύ περισσότερο. Επίσης, μπορεί να αντιμετωπίσει νέες μεταλλάξεις.

- ΟΙ ΜΗ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΙ ΘΑ ΝΟΣΗΣΟΥΝ. Σχεδόν όλοι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί είναι πιθανό να μολυνθούν από τον ιό. Όταν μολυνθούν, θα διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας και θανάτου (ανάλογα με την ηλικία και την ιατρική τους κατάσταση) όπως οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

- ΕΜΒΟΛΙΟ ΙΣΟΝ ΗΠΙΑ ΜΟΛΥΝΣΗ. Ο κύριος στόχος του εμβολιασμού δεν είναι η αποτροπή της νόσησης, αλλά η μείωση της σοβαρότητας της, όταν οι άνθρωποι θα μολύνονται για πρώτη φορά. Σε όσους έχουν νοσήσει αποκτώντας ένα 1ο και 2ο κύμα φυσικής ανοσίας, τα εμβόλια θα προσθέτουν σχετικά μικρή προστασία. 

Πηγή: 
http://molonoti.gr με πληροφορίες από την "Καθημερινή"

Δείτε επίσης