Ακόμα και οι ενήλικοι οργανισμοί μπορούν να παράγουν βλαστοκύτταρα

Κόμπε, Ιαπωνία

Σε μια εξέλιξη που χαρακτηρίζεται «επαναστατική» από ανεξάρτητους ειδικούς, ερευνητές στην Ιαπωνία αναφέρουν ότι εφηύραν μια νέα, δραστικά απλούστερη συνταγή για την παραγωγή πολυδύναμων βλαστικών κυττάρων: απλώς εξέθεσαν ενήλικα κύτταρα σε στρες βουτώντας τα σε οξύ.

Η νέα μέθοδος γενετικού επαναπρογραμματισμού των κυττάρων δείχνει τώρα να φέρνει πιο κοντά το όνειρο της αναγεννητικής ιατρικής.

Η νέα συνταγή επαναπρογραμματισμού, την οποία επινόησε η Χαρούκο Ομποκάτα στο Κέντρο Αναπτυξιακής Βιολογίας RIKEN στο Κόμπε της Ιαπωνίας, ήταν τόσο απλή και αποτελεσματική ώστε εξέπληξε ακόμα και την ίδια την ερευνήτρια και άφησε δύσπιστους τους συναδέλφους της. 

Η Ομπακάτα έχει ήδη επαναπρογραμματίσει μια ποικιλία διαφοροποιημένων κυττάρων, όπως κύτταρα του εγκεφάλου, του ήπατος, του δέρματος και των πνευμόνων -ένδειξη ότι η συνταγή τους δουλεύει στους περισσότερους ιστούς αν όχι όλους. 

Η νέα μελέτη υποδεικνύει τώρα ότι ακόμα και οι ενήλικοι οργανισμοί μπορούν να παράγουν βλαστοκύτταρα όταν εκτεθούν σε στρες.

Όπως σχολιάζει η ερευνητική ομάδα, «η παραγωγή αυτών των κυττάρων είναι ο τρόπος με τον οποίο η φύση αντιδρά στους τραυματισμούς».

Και η φυσική αυτή αντίδραση θα μπορούσε ίσως να αξιοποιηθεί από τους γιατρούς του μέλλοντος.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης