Η αντίσταση στην ινσουλίνη και τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, δηλαδή ο προδιαβήτης, αυξάνουν έως και κατά 15% τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, σύμφωνα με κινεζική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Diabetologia.
Ως διαβήτης επιστημονικά ορίζεται η κατάσταση της διαταραχής της ανοχής γλυκόζης (IGT) ή διαταραχή της γλυκόζης νηστείας (IFG) ή έναν συνδυασμό αυτών των δύο.
Ο Δρ Γιουλί Χουάνγκ και οι συνεργάτες του αξιολόγησαν στοιχεία από 16 ήδη δημοσιευμένες μελέτες που είχαν γίνει σε χώρες της Ευρώπης, της Ασίας, της Αφρικής και της Αμερικής, σε συνολικό δείγμα 900.000 ατόμων.
Από τη στατιστική ανάλυση προέκυψε ότι, ο προδιαβήτης (είτε με την μορφή IGT, είτε IFG ή κάποιον συνδυασμό τους) αποτελεί παράγοντα αυξημένου κινδύνου για εκδήλωση καρκίνου. Η παχυσαρκία, που αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση διαβήτη, έχει επίσης συσχετιστεί με αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου.
Τα είδη καρκίνου που φαίνεται να σχετίζονται περισσότερο με τον προδιαβήτη, είναι του εντέρου/στομάχου, του ήπατος, του παγκρέατος, του μαστού και του ενδομητρίου. Αντίθετα, δεν φαίνεται να υπάρχει σχέση με τους καρκίνους των πνευμόνων, του προστάτη, των ωοθηκών, των νεφρών και της ουροδόχου κύστης.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η χρόνια υπεργλυκαιμία και το σχετικό χρόνιο οξειδωτικό στρες του οργανισμού λόγω της υπερβολικής συσσώρευσης σακχάρου στο αίμα, μπορεί να δράσουν ως καρκινογόνοι παράγοντες. Επίσης, η αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη οδηγεί σε αυξημένη παραγωγή της εν λόγω ορμόνης, που με τη σειρά της μπορεί να διευκολύνει την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων. Ένας τρίτος βιολογικός μηχανισμός μπορεί να αφορά στην ύπαρξη γενετικών μεταλλάξεων, οι οποίες προδιαθέτουν έναν άνθρωπο ταυτόχρονα τόσο για προδιαβήτη, όσο και για καρκίνο.
Όπως ο διαβήτης τείνει να εξελιχθεί σε παγκόσμια επιδημία, έτσι και ο προδιαβήτης εμφανίζει διαρκώς μεγαλύτερη συχνότητα κατά τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικά, μέσα σε μία δεκαετία, ο προδιαβήτης αυξήθηκε στις ΗΠΑ από 29% το 2000 σε 36% το 2010 μεταξύ των ατόμων άνω των 18 ετών. Σε πολλές άλλες χώρες, αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες, παρατηρείται μια ανάλογη ταχεία αύξηση στον αριθμό των ανθρώπων τόσο με κανονικό διαβήτη τύπου 2, όσο και με προδιαβήτη.
Οι Κινέζοι ερευνητές επισήμαναν ότι η μετφορμίνη, ένα από τα συνήθη αντιδιαβητικά φάρμακα, φαίνεται να έχει και αντικαρκινικές ιδιότητες στους πάσχοντες από διαβήτη, αλλά δεν είναι ακόμη γνωστό κατά πόσο συμβαίνει το ίδιο και στα άτομα με προδιαβήτη, πράγμα που θα πρέπει να διευνηθεί στο μέλλον.