Ένα εργαλείο για την υποστήριξη της μνήμης

Οι χειρόγραφες σημειώσεις αποτελούν ένα ισχυρό εργαλείο για την υποστήριξη της ικανότητας του εγκεφάλου σε ό,τι αφορά την ανάκτηση πληροφοριών.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο theconversation.com, η λήψη σημειώσεων με το χέρι ανήκει στο «σετ» γνωστικών εργαλείων του κάθε μαθητή από μικρή ηλικία.

Μπορεί στην καθημερινότητα να έχει πλέον εδραιωθεί η χρήση ψηφιακών συστημάτων, ωστόσο –κατά το ίδιο μέσο- ένα πληκτρολόγιο δεν παρέχει στον εγκέφαλο την αίσθηση που δίνει η επαφή μεταξύ του χαρτιού με ένα μολύβι ή ένα στυλό.

Ερευνητές διαπίστωσαν ότι η λήψη σημειώσεων με το πληκτρολόγιο είναι λιγότερο δημιουργική. Αντίθετα, η λήψη σημειώσεων με το χέρι συνεπάγεται γνωστική εμπλοκή στην περίληψη, την οργάνωση και τη χαρτογράφηση λεξιλογίου. Αυτή η επεξεργασία πληροφοριών οδηγεί κατά τους ερευνητές σε βαθύτερη κατανόηση, σύμφωνα με το ίδιο μέσο.

Η λήψη χειρόγραφων σημειώσεων θεωρείται ότι «ακονίζει» τη λογική και προκαλεί μετέπειτα προβληματισμό, δίνοντας τροφή για σκέψη και για διάλογο σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι σημειώνουν πως οι χειρόγραφες σημειώσεις –όπως αποδεικνύει η ιστορία- έχουν διάρκεια στον χρόνο.

Στο δημοσίευμα χαρακτηρίζεται ενδιαφέρον ότι η τέχνη της τήρησης ημερολογίου έχει δημιουργήσει πολλές διαδικτυακές κοινότητες.

Ειδικότερα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που κρατούν ημερολόγια και σημειώσεις κάθε είδους. Μάλιστα, σε μία «σύμπραξη» με την ψηφιακή εποχή, δημοσιεύουν στο διαδίκτυο τις χειρόγραφες σημειώσεις τους.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης