Και οι 12.500 υπάλληλοι του δημόσιου τομέα (καθηγητές, μέλη δημοτικής αστυνομίας, υπάλληλοι ΟΤΑ κ.λπ.) θα τεθούν αναγκαστικά σε καθεστώς κινητικότητας- διαθεσιμότητας, καθώς η τρόικα απέρριψε έστω και ως ιδέα τις «μετατάξεις». Αυτό σημαίνει "στο βάθος απολύσεις".
Aύριο αναμένονται απαντήσεις από την τρόικα για τις εξής προτάσεις της ελληνικής πλευράς:
- Αντί της επιβολής της εισφοράς 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ, προτείνεται ως ισοδύναμο μέτρο η κατάργηση των εξαιρέσεων και η διεύρυνση της βάσης ασφάλισης στον ΟΑΕΕ (π.χ. με επιχειρήσεις σε περιοχές της χώρας, που τώρα καταβάλλουν εισφορές στον ΟΓΑ)
- Οι απώλειες εσόδων 200 εκατ. ευρώ από την πιλοτική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%, θα καλυφθούν από την επιβολή εναλλακτικών μέτρων (όπως, η επιβολή από το 2013 του φόρου πολυτελείας σε ΙΧ, σκάφη, κ.λπ.)
Οι απώλειες των εσόδων 250 εκατ. ευρώ από το γεγονός ότι οι συντάξεις των απόστρατων καταβάλλονται με το παλαιό μισθολόγιο, θα αντισταθμιστούν εν μέρει (κατά 100 εκατ. ευρώ) από τη μείωση των εξοπλισμών από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας
- Η «τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ αναμένεται να αντισταθμιστεί κατά κύριο λόγο από την εφαρμογή εφέτος του claw back (αυτόματη περικοπή των δαπανών, στην περίπτωση υπερβάσεων σε διαγνωστικά κέντρα και κλινικές).
- Συμφωνήθηκε, παράλληλα, να πωληθούν έως το τέλος Ιουλίου το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Proton Bank, ενώ σύμφωνα με το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «όσο το κράτος έχει την πλειοψηφία στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οι συστημικές τράπεζες θα παραμείνουν τέσσερις».
Στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή την προσεχή Δευτέρα με τη διαδικασία του επείγοντος, αναμένεται να περιληφθούν οι περισσότερες διατάξεις για τα ισοδύναμα μέτρα, καθώς και αυτές για τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.