Τραγικές ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας καταγγέλλει η ΔΗΠΑΚ

Τις τραγικές ελλείψεις που παρουσιάζουν τα Κέντρα Υγείας Λαυρίου, Σπάτων και Μαρκοπούλου επισημαίνει με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών.

Τα συγκεκριμένα Κέντρα καλύπτουν πληθυσμό αναφοράς πάνω από 160.000 μόνιμους κατοίκους και επισκεψιμότητα 235.000 τακτικά και επείγοντα περιστατικά το χρόνο. 

Και στα 3 Κέντρα Υγείας υπηρετούν περίπου 75 γιατροί. Από αυτούς οι μισοί είναι επικουρικοί, με διετείς συμβάσεις, οι οποίες λήγουν τους επόμενους μήνες. Προκήρυξη για μόνιμο προσωπικό έχει να γίνει εδώ και χρόνια.

Λείπουν βασικές ειδικότητες, όπως καρδιολόγοι και παιδίατροι με αποτέλεσμα την αδυναμία κάλυψης των αναγκών του πληθυσμού. Το πρόβλημα είναι τόσο οξυμένο ώστε στο Κ.Υ. Λαυρίου να μην μπορεί να καταρτιστεί καν πρόγραμμα εφημεριών.

Οι ελλείψεις ιατρικού προσωπικού σε συνδυασμό με τη μεγάλη προσέλευση ασθενών έχει σαν αποτέλεσμα τα προγραμματισμένα ραντεβού να διαρκούν μόλις 15 λεπτά για κάθε περιστατικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, όπως αναφέρει η ΔΗΠΑΚ.

Να σημειωθεί δε, ότι λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό, μετά τις 3 το μεσημέρι και τα σαββατοκύριακα, δεν υπάρχει δυνατότητα να πραγματοποιηθούν ακτινογραφίες σε κανένα από τα 3 Κέντρα Υγείας, τα οποία όμως εφημερεύουν καθημερινά!

Επιπλέον τα μηχανήματα είναι απαρχαιωμένα, όπως το ακτινολογικό στα Σπάτα και ο καρδιογράφος στο Μαρκόπουλο ενώ, οι βλάβες και προβλήματα στη λειτουργία του υπερηχογράφου ακόμα και χαλασμένη οδοντιατρική καρέκλα είναι ενδεικτικά.

Σε όλα αυτά προστίθεται και το γεγονός ότι οι χώροι είναι ασφυκτικά μικροί και γερασμένοι και οι όποιες βλάβες προκύπτουν δεν μπορούν να διορθωθούν λόγω έλλειψης τεχνικού προσωπικού.

Αυτή ακριβώς η κατάσταση αποτελεί, σύμφωνα με τη ΔΗΠΑΚ, γόνιμο έδαφος για να «ξεφυτρώνουν» ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα σαν τα μανιτάρια τα οποία καλύπτουν τις ελλείψεις, αναγκάζοντας τους ασθενείς να βάζουν το χέρι στην τσέπη.

Μέσα σε όλα οι επαγγελματίες υγείας του ΚΥ Λαυρίου, καλύπτουν και 3 χώρους προσφύγων και, όχι μόνο δεν έχουν ενισχυθεί με το απαραίτητο προσωπικό, αλλά δεν διαθέτουν καν μεταφραστή. Επίσης, υπάρχει έλλειψη σε βασικά εμβόλια, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία αυτού του πληθυσμού, που με ευθύνη της κυβέρνησης αναγκάζεται να ζει σε τραγικές συνθήκες.

Η ΔΗΠΑΚ ζητά να μην απολυθεί κανένας επικουρικός και συμβασιούχος και να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων στα Κέντρα Υγείας. Επίσης, άμεση αντικατάσταση και εκσυγχρονισμός του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

Επί της ουσίας ζητά Κέντρα Υγείας με πλήρη στελέχωση και μόνιμο προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, με υγειονομικούς όλων των κλάδων και σύγχρονο εξοπλισμό, με 24ωρη λειτουργία που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του λαού για υψηλού επιπέδου, σύγχρονες υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης