Το προσφυγικό κρίνεται στα ελληνικά νησιά λένε οι Γερμανοί

Αρχικά, η προσφυγική συμφωνία Ε.Ε. -Τουρκίας έδειχνε ότι λειτουργούσε καλά. Οι πρόσφυγες και μετανάστες που περνούσαν από την Τουρκία στην Ελλάδα μειώθηκαν δραστικά διότι η Άγκυρα συγκρατούσε αποτελεσματικά τις ροές. Ομως ο ζήλος της Τουρκίας εξασθένησε το τελευταίο διάστημα με την αιτιολογία ότι η Ευρώπη δεν κατέβαλλε την οικονομική βοήθεια όπως είχε συμφωνηθεί.

Σήμερα όμως,  χώρες-μέλη προειδοποιούν ότι με την εν λόγω συμφωνία η Άγκυρα είναι πλέον σε θέση να εκβιάζει τις Βρυξέλλες. Από την άλλη, Ευρωπαίοι ηγέτες φοβούνται πως μια ακύρωση της συμφωνίας θα οδηγήσει σε αύξηση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη και θα ενισχύσει ακροδεξιές και λαϊκιστικές δυνάμεις στην ευρωπαϊκή επικράτεια.

Ο ειδικός σε ζητήματα μετανάστευσης Γκέρλαντ Κνάους, υποστηρίζει ότι υπάρχει ένα πρόβλημα που είναι σε θέση να δυναμιτίσει τη συμφωνία: «Η αδυναμία της ΕΕ να διασφαλίσει στους προσφυγικούς καταυλισμούς στα ελληνικά νησιά ότι η εξέταση των αιτημάτων χορήγησης ασύλου θα γίνεται δίκαια και με αξιοπρεπείς συνθήκες.

Στην ουσία το σύστημα ασύλου έχει καταρρεύσει. Στην παρούσα φάση ισούται με μηδέν η πιθανότητα επαναπροώθησης στην Τουρκία ατόμων που δεν χρίζουν ασύλου. Αν η Ε.Ε. δεν καταφέρει να λύσει αυτό το πρόβλημα η προσφυγική συμφωνία θα αποτύχει».


Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης