Σε απόγνωση οι καταναλωτές λόγω ακρίβειας-Οι τιμές καταβροχθίζουν το εισόδημα

Χωρίς φρένα εξακολουθεί να Τρέχει η ακρίβεια στην χώρα μας, αδειάζοντας τα πορτοφόλια των καταναλωτών.

Και μπορεί ο πληθωρισμός στην Ελλάδα να υποχώρησε, ωστόσο αυτό δεν αποτυπώνεται στην τσέπη τους με αποτέλεσμα να μειώνουν όλο και περισσότερο τις αγορές του.

Σύμφωνα με την Eurostat ο πληθωρισμός υποχώρησε από 3,2% τον Απρίλιο στο 2,4% τον Μάιο και είναι ο όγδοος χαμηλότερος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ο πληθωρισμός τροφίμων από το 5,4% τον Απρίλιο μειώθηκε στο 2,6% τον επόμενο μήνα, ωστόσο οι καταναλωτές δεν βλέπουν μειώσεις στα ράφια και τα ταμεία.

«Τον τελευταίο χρόνο, βλέποντας τα στοιχεία, είμαστε πρώτη ή δεύτερη πιο ακριβή χώρα στην Ε.Ε.» υπογράμμισε καταναλωτής στην κάμερα του OPEN.

Απλησίαστες τιμές

Σοκ προκαλεί η τιμή του ελαιόλαδου, η οποία συνεχίζει να βρίσκεται στα ύψη. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στην Ελλάδα, τον Μάιο του 2024 είναι αυξημένη κατά 56,8% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2023 έναντι 50% που είναι η αύξηση στην Ευρωζώνη.  «Απαράδεκτες οι αυξήσεις στην Ελλάδα για το λάδι, τη στιγμή που είμαστε μια χώρα που παράγει λάδι» τόνισε καταναλώτρια στο OPEN.
Απλησίαστο επίσης έγινε το κρέας και το φρέσκο ψάρι όπου τον Μάιο στην Ελλάδα κατέγραψαν αύξηση 12,5% την ώρα που στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 3,5%.

 Με βάση την αγοραστική δύναμη, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας το 2023 παρέμεινε στο 67% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι το δεύτερο πιο χαμηλό, με χαμηλότερο μόνο αυτό της Βουλγαρίας.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης