Παραγράφονται ποινές για μικρά αδικήματα ώστε να αποσυμφορηθούν τα Δικαστήρια

Aδικήματα με μικρή κοινωνική απαξία, προβλέπεται ότι παραγράφεται το αξιόποινο και παύει η δίωξη των υπόλογων γι αυτές. Πρόκειται για πράξεις που έχουν τελεσθεί μέχρι 31.8.2013 και είναι: α) των πταισμάτων και β) των πλημμελημάτων, κατά των οποίων ο νόμος απειλεί ποινή φυλάκισης μέχρι ένα έτος ή χρηματική ποινή ή και τις δύο ποινές. Οι αστικές επιπτώσεις ισχύουν.

Δηλαδή παραγράφονται και δεν εκτελούνται ποινές στερητικές της ελευθερίας διάρκειας μέχρι έξι μηνών που έχουν επιβληθεί με αποφάσεις, οι οποίες έχουν εκδοθεί μέχρι τη δημοσίευση του υπό ψήφιση νόμου, (εφόσον οι αποφάσεις αυτές δεν έχουν καταστεί αμετάκλητες) και οι επιβληθείσες ποινές δεν έχουν εκτιθεί με οποιονδήποτε τρόπο μέχρι τη δημοσίευσή του.

Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκεται η αποσυμφόρηση των ποινικών δικαστηρίων από μεγάλο αριθμό δικογραφιών που ουσιαστικά αφορούν αδικήματα με μικρή κοινωνική απαξία και η επιτάχυνση της ποινικής διαδικασίας. Η παραγραφή του αξιόποινου δεν ισχύει για την παράβαση του ποινικού κώδικα σε περιπτώσεις αγοράς εμπορευμάτων με πίστωση, σε περιπτώσεις παράβασης της εργατικής νομοθεσίας (όπως η μη καταβολή δεδουλευμένων) και για παράβαση διατάξεων για τη λειτουργία του Ανταγωνισμού.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης