Οι φόροι στα καύσιμα κατέστρεψαν και την ακτοπλοία της χώρας

Τα καύσιμα των πλοίων που διακινούν επιβάτες στο Αιγαίο, μέσα σε τρία χρόνια σε κάποιες περιπτώσεις έχουν... διπλασιαστεί! Σύμφωνα με επίσημες πηγές των πλοιοκτητών, ένα συμβατικό πλοίο πλήρωνε το 2009, 294 ευρώ τον τόν σε πετρέλαιο, ενώ σήμερα πληρώνει... 598 ευρώ!

Τα ταχύπλοα σκάφη ενώ το 2009 πλήρωναν 409 ευρώ τον τόνο, σήμερα πληρώνουν 796 ευρώ. Η ελληνική ναυσιπλοία προσπάθησε με κάθε τρόπο να αντιμετωπίσει την κατάσταση, μάταια όμως:

* Με αυξήσεις στα εισιτήρια. Είναι πλέον αδύνατη κάθε άλλη αύξηση. Αν υπάρξει αύξηση θα είναι μπούμεραγκ μειώνοντας την κίνηση.

* Με περιορισμό των δρομολογίων ακόμα και με άτυπες συνεννοήσεις με ανταγωνιστές. (Δεν στέλνω πλοίο το πρωί πήγαινε μόνο εσύ).

* Με μείωση της... ταχύτητας των πλοίων για εξοικονόμηση καυσίμων! Αυτό έχει προκαλέσει εκνευρισμό στο επιβατικό κοινό, αλλά όπως εξηγούν οι πλοιοκτήτες τα καύσιμα είναι το 65% του κόστους σε κάθε ταξίδι. με την μείωση της ταχύτητας κερδίζεται ένα 7% περίπου.

Οι ακτοπλόοι βλέπουν δυο βαασικές λύσεις. μείωση του ΦΠΑ στο 6,5% και μείωση των δρομολογίων κατά τους χειμερινούς μήνες.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης