Θα εργάζονται μέχρι 18 Ιουνίου οι εργαζόμενοι ΛΑΡΚΟ - Η συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Μια ακόμη νίκη ουσίας πέτυχαν οι εργαζόμενοι στην ΛΑΡΚΟ: Την απασχόληση όλων των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ μέχρι τις 18 Ιουνίου, οπότε ορίστηκε η εκδίκαση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει τα σωματεία τους, επιβάλλει το πρωτοδικείο Αθήνας με προσωρινή διαταγή που εξέδωσε προχθές.

Ετσι, οι εργαζόμενοι της μεταλλουργίας, που βάσει του κυβερνητικού σχεδίου για οριστικό λουκέτο στη μεταλλουργία από σήμερα είναι τυπικά απολυμένοι με μόνη εναλλακτική την ένταξή τους στα προγράμματα απασχολησης σε δήμους και στη ΔΥΠΑ, πέτυχαν μια ακόμη μικρή νίκη, παγώνοντας για 35 ακόμη μέρες το κυβερνητικό σχέδιο απαξίωσης της μεταλλουργίας.

Η παράταση αυτή μπορεί να συνεχιστεί αν δεν έχουμε ολοκλήρωση του διαγωνισμού πώλησής της με την αναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ επί της προσφυγής της ιρλανδικής CMI κατά της διαγωνιστικής διαδικασίας στην οποία αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - AD Holdings.

Η απόφαση του πρωτοδικείου Αθήνας, στο οποίο τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ είχαν προσφύγει στις 9 Μαΐου, εκδόθηκε, την ώρα που ήταν  σε εξέλιξη η συνάντηση αντιπροσωπείας τους στο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί όπως έχει υποχρέωση την προσωρινή διαταγή που εκδόθηκε σήμερα από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών και η οποία επιτάσσει τη συνέχιση του σημερινού καθεστώτος ως προς την απασχόληση των εργαζομένων έως τις 18 Ιουνίου, οπότε και θα εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα.

Από την πλευρά της κυβέρνησης κατέστη σαφές ότι επιδίωξη είναι η εξεύρεση βιώσιμης λύσης μέσω αξιόπιστων ιδιωτών επενδυτών, χωρίς όμως παράταση ενός καθεστώτος που δεν προσφέρει πραγματική προοπτική για τους εργαζόμενους και έρχεται σε αντίθεση τόσο με τις δυνατότητες του προϋπολογισμού, όσο και με αντίστοιχα προγράμματα που έχουν υιοθετηθεί πρόσφατα από την κυβέρνηση για παρόμοιες περιπτώσεις.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, η Γενική Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων Άννα Στρατινάκη και ο διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης.

- Υπενθυμίζεται ότι, εκτός από τα ασφαλιστικά μέτρα κατά της κυβερνητικής απόφασης οριστικού κλεισίματος της ΛΑΡΚΟ και απομάκρυνσης των εργαζόμενων από τις εγκαταστάσεις και τους οικισμούς της εταιρείας, τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ έχουν καταθέσει δια του πληρεξουσίου δικηγόρου τους Δημήτρη Περπατάρη και μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τον κίνδυνο σοβαρού βιομηχανικού δυστυχήματος στη μεταλλουργία αν μείνει κλειστή και χωρίς επίβλεψη από τους εξειδικευμένους εργαζόμενους.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης