Νεα επίθεση στο ΙΧ. Αυτή τη φορά με φόρο... πολυτελείας!

παρκινκ

Αφού οδήγησαν τους Έλληνες στην αγορά ακριβών (και ασφαλών) αυτοκινήτων, εκ των υστέρων το υπερφορολογούν από παντού: Τέλη, ασφάλιστρα, τεκμήριο κ.λπ. Τώρα βρήκαν κι άλλο φόρο: Πολυτελείας! Σε μια Ελλάδα που ξαναγυρίζουν τα σαραβαλάκια, το σωστό αυτιοκίνητο είναι πολυτέλεια...

Πρόκειται για το ισοδύναμο μέτρο που αναζητούσε η κυβέρνηση για να πείσει την τρόικα να μειώσει τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας στην εστίαση από το 23% στο 13%. Έτσι, ιδιοκτήτες ΙΧ κυβισμού άνω των 1.929 κ.εκ. (δίλιτρα οχήματα), σκαφών αναψυχής άνω των 6 μέτρων, δεξαμενών κολύμβησης (πισίνες), αεροσκαφών, ελικοπτέρων κτλ. θα κληθούν να πληρώσουν από εφέτος, εφόσον εγκρίνει η τρόικα τη σχετική πρόταση, αυξημένη έκτακτη φορολογία, που όπως φαίνεται γίνεται μόνιμη.

Οσοι κατέχουν ΙΧ με κυβισμό κινητήρα από 1.929 κ.εκ. ως 2.500 κ.εκ. θα πληρώσουν φόρο ίσο με το 5% του τεκμηρίου. Αν το αυτοκίνητο είναι πάνω από 2.501 κυβικά τότε θα πληρώσουν φόρο 10% επί του ποσού του τεκμηρίου. Θα πρέπει ωστόσο να επισημανθεί ότι τα τεκμήρια δαπανών διαβίωσης μειώνονται κατά 30% αν το όχημα είναι ηλικίας από 5 ως 10 έτη και κατά 50% αν το όχημα είναι πάνω από 10 έτη.

Ωστόσο, όσον αφορά τον φόρο πολυτελείας, η Εφορία δεν θα τον επιβάλει αν το όχημα είναι πάνω από 10 έτη, έστω και αν εξακολουθεί να επιβαρύνει τον ιδιοκτήτη με τεκμήριο δαπάνης διαβίωσης.
Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης