Με... μέτρο οι χειροπέδες στους φορο-οφειλέτες σύμφωνα με εγκύκλιο του Αρείου Πάγου

Ένας 80 χρονος οφειλέτης του Δημοσίου ενώ εμφανίστηκε αυτοβούλως ενώπιον των Αρχών "συνελήφθη" του φόρεσαν χειροπέδες και τον οδήγησαν προσβλητικά στον εισαγγελέα. Το περιστατικό κατήγγειλε με αγανάκτηση ο δικηγόρος του. Αποτέλεσμα να παρέμβει ο Άρειος Πάγος που ζητά να μπει «φρένο» στις απάνθρωπες και αλόγιστες συλλήψεις, στη βία αλλά και στην κατά κόρον χρήση των χειροπέδων των φορο-οφειλετών

 

Με εγκύκλιο προς τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών και Εφετών της χώρας, στους οικονομικούς εισαγγελείς αλλά και στην ΕΛΑΣ ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ν. Παντελής, ξεκαθαρίζει ότι δεν θα πρέπει να οδηγούνται σιδηροδέσμιοι ενώπιον της Δικαιοσύνης όσοι φοροφυγάδες ή οφειλέτες του Δημοσίου εμφανίζονται αυτοβούλως στις δικαστικές και αστυνομικές αρχές και προτίθενται να συνεργαστούν.

Χειροπέδες θα πρέπει να μπαίνουν μόνο σε όσους προβάλλουν αντίσταση ή είναι ύποπτοι φυγής.

Ο εισαγγελικός λειτουργός επισημαίνει ότι από την τριετή εφαρμογή του 3943/2011 προκύπτει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις της μη καταβολής βεβαιωμένων χρεών επέρχεται ανάκληση των παραγγελιών αυτόφωρης διαδικασίας, γεγονός που οφείλεται προδήλως στο ότι οι ειδοποιούμενοι για τις οικονομικές εκκρεμότητες σπεύδουν υπό την απειλή σύλληψης να τακτοποιήσουν την οφειλή.

Ωστόσο, όπως ο ίδιος σημειώνει «μετά τη ρύθμιση και καταβολή μιας ή δύο δόσεων οι ίδιοι λησμονούν τις υποχρεώσεις τους και επανέρχονται στο καθεστώς του οφειλέτη του Δημοσίου».

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης