Και τα (μακρόχρονα) πτωχευτικά χρέη σε... νέα 10ετή αναμονή;

πτώχευση

Από τα 62,9 δισ. ευρώ που εμφανίζονται ως χρέη προς το Δημόσιο εισπράξιμα είναι μόνον 15-18 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα είναι αδύνατον να εισπραχθούν ενώ στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι εικονικά (εξωφρενικά πρόστιμα και τόκοι πολλών ετών). Τώρα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να χωρίσει τα χρέη αυτά σε εισπράξιμα και μη.

Η διαδικασία για την καταχώρηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην  κατηγορία των μη εισπ΄ραξιμων (ανείσπρακτων) θα γίνεται σε δύο φάσεις. Στην 1η φάση θα πραγματοποιείται εξαντλητικός έλεγχος για την ύπαρξη κινητής και ακίνητης περιουσίας υπόχρεου και συνυπόχρεων. Αμέσως μετά θα γίνεται ολοκλήρωση κατασχέσεων για όλα τα διαθέσιμα περιουσιακά στοιχεία, ενώ θα  υπάρχει ενδελεχείς έλεγχος ύποπτων μεταβιβάσεων περιουσιακών στοιχείων. Επίσης, όπου χρειάζεται θα ασκείται ποινική δίωξη.

Σε 2η φάση οι επιχειρήσεις θα καταχωρούνται στα βιβλία των εφοριών στην κατηγορία των ανεπίδεκτων είσπραξης για 10 χρόνια. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα χορηγείται φορολογική ενημερότητα στον υπόχρεο και στον συνυπόχρεο για 10 έτη.
Ωστόσο, οι νομίμως πτωχευμένοι σε αυτή την χώρα έχουν απο πολλών ετών ελεγχθεί και δεν έχουν κανένα περιουσιακό στοιχεία. Αυτοί θα μπουν σε (νεα) δεκαετία αναμονής; Ή τα χρέη τους θα διαγραφούν αν έχουν συμπληρώσει 10 χρόνια από την πτώχευση; Επιπλέον θα μπορούν να επανέλθουν στην οικονομική δραστηριότητα;
Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης