Ιστορικός καύσωνας διαρκείας με θερμοκρασίες μέχρι 45 βαθμούς

Παρατεταμένος καύσωνας, με θερμοκρασίες που θα φτάσουν μέχρι τους 45 βαθμούς, προβλέπεται να επηρεάσει τη χώρα μέχρι την Παρασκευή 6 Αυγούστου.

 Πρόκειται για μία από τις πιο έντονες θερμές εισβολές των τελευταίων ετών, που κάνει τους μετεωρολόγους να μιλούν ήδη για «ιστορικό καύσωνα» και για φαινόμενο από τα πλέον έντονα και ισχυρά μέσα στην προηγούμενη 35ετία.

Η αιτία του έντονου και παρατεταμένου κύματος καύσωνα εντοπίζεται στην κίνηση του αεροχειμάρρου, ενός ισχυρού ρεύματος αέρα που βρίσκεται σε ύψος περίπου 10 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης με κίνηση από τα δυτικά προς τα ανατολικά.

Ηδη η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει εκδώσει έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων με το οποίο προειδοποιεί πως «οι μέγιστες θερμοκρασίες το επόμενο τριήμερο θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 42 με 44 βαθμούς, ενώ στη νησιωτική χώρα και στα παραθαλάσσια τμήματα η θερμοκρασία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη».

Ξεκινώντας από σήμερα Σάββατο και έως τη Δευτέρα οι προγνώσεις μιλούν για ανοδική πορεία της θερμοκρασιακής καμπύλης, από τα ήδη πολύ υψηλά επίπεδα στα οποία βρίσκεται.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, οι υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας θα διατηρηθούν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και θα κορυφωθούν τη Δευτέρα 2 Αυγούστου ξεπερνώντας τοπικά και τους 45 βαθμούς Κελσίου.

Θερμοκρασίες από 42°-44° C έως και 45° C θα πλήξουν την Αττική και την Αθήνα, καθώς και το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, καθώς το θερμό πέπλο έχει επικαθήσει πάνω από την περιοχή μας.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης