Θεσσαλονίκη: Πέντε κρούσματα φυματίωσης σε παιδικό σταθμό

Παιδικός σταθμός

Ανησυχία προκαλεί στη Θεσσαλονίκη η αποκάλυψη ότι τουλάχιστον πέντε παιδιά έχουν μολυνθεί από το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης σε Δημοτικό Παιδικό Σταθμό της πόλης. Τα παιδιά μολύνθηκαν πιθανότατα από ενήλικο, εργαζόμενο στον Σταθμό, χωρίς να νοσήσουν, και λαμβάνουν θεραπευτική αγωγή, ενώ δεν αποκλείεται ο αριθμός των κρουσμάτων να αυξηθεί τον Σεπτέμβριο, όταν το σύνολο των παιδιών θα εξεταστεί εκ νέου.

Το γεγονός διαπιστώθηκε στα τέλη Ιουνίου σε δημοτικό παιδικό σταθμό της Ανατολικής Θεσσαλονίκης και δεν δημοσιοποιήθηκε από τον κεντρικό δήμο ούτε από το ΚΕΕΛΠΝΟ και τις αρμόδιες υγειονομικές Aρχές, αλλά αποκαλύφθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο δημοτικό συμβούλιο από τον Κ. Γκιουλέκα.

Oπως έγινε γνωστό, οι γονείς των νηπίων που φιλοξενούνται στον συγκεκριμένο σταθμό ενημερώθηκαν εγγράφως στις 20 Ιουνίου από τη Διεύθυνση Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Θεσσαλονίκης ότι παρουσιάστηκε κρούσμα φυματίωσης σε εργαζόμενο και τους ζητήθηκε η συνεργασία για την πραγματοποίηση των απαραίτητων προληπτικών εξετάσεων.

Επειτα από συνεννόηση με το ΚΕΕΛΠΝΟ, τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και το Αντιφυματικό Κέντρο, που έδωσαν τις κατάλληλες οδηγίες, προγραμματίστηκε να υποβληθούν σε τεστ Mantoux όλα τα παιδιά και οι εργαζόμενοι του συγκεκριμένου σταθμού, κάτι που έγινε στις 26 Ιουνίου.

Μία μέρα μετά και πριν βγει το αποτέλεσμα του τεστ, με πρωτοβουλία του δήμου έγινε ενημέρωση των γονέων στον χώρο του παιδικού σταθμού από λοιμωξιολόγο του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Πέντε από τα παιδιά είχαν θετική αντίδραση στο τεστ και τέθηκαν υπό ιατρική παρακολούθηση και λήψη κατάλληλης θεραπευτικής αγωγής, ενώ στα υπόλοιπα παιδιά και εργαζομένους το τεστ ήταν αρνητικό.

Σύμφωνα με την αρμόδια αντιδήμαρχο Καλυψώ Γούλα, τα παιδιά δεν έχουν νοσήσει από φυματίωση και δεν έχουν εκδηλώσει συμπτώματα, καθώς ακολουθούν θεραπευτική αγωγή.

Ολα τα νήπια θα επανεξεταστούν τον Σεπτέμβριο.

Οι ειδικοί
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των γιατρών, δεν αποκλείεται κατά την επανεξέταση να διαπιστωθεί ότι ο αριθμός των παιδιών που μολύνθηκαν είναι μεγαλύτερος. Οπως εξηγούν, αν η επαφή με το άτομο που έχει ενεργό φυματίωση είναι πολύ πρόσφατη, η αρνητική αντίδραση στο τεστ Mantoux δεν είναι ασφαλής, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα χρειάζεται αρκετές εβδομάδες μέχρι να αναπτύξει θετική αντίδραση. Ετσι, γίνεται δεύτερη εξέταση, 8 έως 10 εβδομάδες μετά, για ασφαλή συμπεράσματα.

Τι είναι η φυματίωση
Ενα «ξεχασμένο» νόσημα επιστρέφει

Η φυματίωση είναι μια λοιμώδης μεταδοτική νόσος που προκαλείται από το μικρόβιο μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης, προσβάλλοντας κυρίως τους πνεύμονες. Μεταδίδεται αερογενώς με την εισπνοή σταγονιδίων από ενήλικα άτομα που πάσχουν από ενεργή πνευμονική φυματίωση και όχι από παιδιά.

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια θεωρούνταν «ξεχασμένο» νόσημα στην Ελλάδα, αλλά επανεμφανίστηκε με ανησυχητικούς ρυθμούς, κάτι που το ΚΕΕΛΠΝΟ αποδίδει στην αθρόα και χωρίς υγειονομικό έλεγχο είσοδο μεταναστών.

Η μόλυνση με το μυκοβακτηρίδιο δεν συνεπάγεται ότι το άτομο έχει νοσήσει. Οι αμυντικοί μηχανισμοί του οργανισμού έχουν τη δυνατότητα να κρατούν το μικρόβιο ανενεργό, με συνέπεια πολλοί να έχουν μολυνθεί και να μην το γνωρίζουν γιατί δεν ανέπτυξαν συμπτώματα.

Ο μοναδικός ασφαλής τρόπος για να διαπιστωθεί αν κάποιος έχει μολυνθεί είναι το τεστ Mantoux (Μαντού).

Θεραπεία
Με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή σχεδόν πάντα η νόσος θεραπεύεται, ύστερα από διάστημα από 6 έως 24 μηνών. Ο εμβολιασμός των παιδιών κατά της φυματίωσης γίνεται στην ηλικία των έξι ετών με την είσοδό τους στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Εθνος

Δείτε επίσης