Η λύση θα ήταν (εν μέσω κρίσης) η δικαστική επιείκια και τα χαμηλά παράβολα - Έστω τα "βραχιολάκια"

Σήμερα στα δικαστικά έδρανα, όλοι σχεδόν οι δικαστές δίδουν μια μεγαλειώδη μάχη : Έχοντας αντιληφθεί ότι η πλειοψηφία των κατηγορουμένων είναι θύματα της οικονομικής κρίσης που στην πραγματικότητα ΔΕΝ έχουν παρανομήσει πουθενά, εξαντλούν το ανθρωπίνως δυνατόν για να μην αδικήσουν κατεστραμμένους ανθρώπους που συρρέουν στις αίθουσες για χρέη προς το Δημόσιο, σφραγισμένες επιταγές, μη καταβολή διατροφών κ.α.

Η πικρή αλήθεια είναι ότι αρκετοί από τους κατεστραμμένους ανθρώπους μη έχοντας χρήματα για πληρωμή παραβόλων (μεγάλη ντροπή για το νομικό πολιτισό τα πανάκριβα παράβολα) αλλά και δικηγόρων, αν και αντιμετωπίζονται με επιείκια, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ να πληρώσουν ούτε τις μικρές ποινές τους και φυλακίζονται!

Σήμερα στις ελληνικές φυλακές υπάρχουν άνθρωποι με ολιγόμηνες ποινές φυλάκισης που απλά δεν είχαν τη  δυνατότητα να τις πληρώσουν. Οι δικαστές έδωσαν μάχη για μια χαμηλή ποινή. Παρά ταύτα η φυλάκιση δεν απεφεύχθει.

Η πραγματική λύση θα ήταν Η ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ του ποινικού κώδικα προς το επιεικέστερο, η δραστική μείωση των παραβόλων - μηδενικά αν είσαι καταδιωκόμενος - η επέκταση της κοινωνικής εργασίας κ.α. Τίποτε από αυτά δεν απασχολούν το πολιτικό σύστημα που κυβερνά.

Έρχεται όμως μια άλλη λύση. και δεν αφορά μόνο καταδικασμένους αλλά και ανθρώπους που προφυλακίζονται, δηλαδή εκτίουν ποινή χωρίς να έχουν... δικαστεί! Είναι το περίφημο "βραχιολάκι" που θα το φορέσουν οι πρώτοι 250 Έλληνες, είτε καταδικασμένοι, είτε υπόδικοι, είτε σε διαδικασία ανάκρισης.

Σύμφωνα με το διάταγμα ορίζονται και οι όροι προμήθειας για τα «βραχιολάκι» από ιδιώτη. Φαίνεται ότι θα τοποθετούνται στο πόδι του κρατουμένου, ενώ σε περίπτωση αδυναμίας του να πληρώσει το κόστος θα καλύπτεται από το Δημόσιο. Σύμφωνα με το διάταγμα ο ανάδοχος φροντίζει και για την παρακολούθηση της λειτουργίας σε 24ωρη βάση και ειδοποιεί βεβαίως τις αρχές σε περίπτωση που χρειαστεί.
Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης