Η ανεργία στην Ελλάδα δημιουργεί δια βίου θύματα

Την τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι άνεργοι στην Ελλάδα αναδεικνύουν τα στατιστικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με τα οποία μόλις το 8,6% των ανέργων κατάφερε να βρει εργασία το δεύτερο τρίμηνο του 2016, ποσοστό που είναι το χαμηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τα βασικότερα αίτια είναι ότι η ελληνική οικονομία δεν δημιουργεί θέσεις εργασίας και ότι δεν υπάρχει αντιστοίχιση μεταξύ αναγκών της αγοράς εργασίας και δεξιοτήτων που έχουν οι επίδοξοι εργαζόμενοι, ενώ αρνητικά λειτουργεί και η φυγή νέων στο εξωτερικό.

Εξι χρόνια μετά το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης και παρά τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στην ελληνική αγορά εργασίας (αποδυνάμωση πλαισίου συλλογικών διαπραγματεύσεων, μείωση μισθών, μείωση ύψους αποζημίωσης απόλυσης, αύξηση ορίου απολύσεων κ.λπ.), όποιος μείνει άνεργος στην Ελλάδα το πιθανότερο είναι ότι θα παραμείνει άνεργος επί πάρα πολλά χρόνια.

Το 2013 ήταν η χειρότερη χρονιά όταν μόλις το 2,2% των Ελλήνων που ήταν άνεργοι το πρώτο τρίμηνο είχε καταφέρει να βρει εργασία το δεύτερο τρίμηνο.

Σύμφωνα με την Eurostat, η Ελλάδα μαζί με την Ισπανία και την Ιταλία ανήκουν στην ομάδα των χωρών όπου υπάρχει υψηλή ανεργία και χαμηλή μετάβαση σε καθεστώς εργασίας. Αντιθέτως, υπάρχουν χώρες όπως η Κύπρος, η Κροατία και η Πορτογαλία όπου ναι μεν η ανεργία είναι υψηλή, ωστόσο είναι υψηλό και το ποσοστό μετάβασης από την ανεργία στην απασχόληση.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης