ΕΦΕΤ : Εντόπισε "μαϊμού" μοσχαρίσιο κρέας σε μορφή φιλέτου ή μπριζόλας,

κρεας, αλογο

Σε πραγματικό θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση με το αλογίσιο κρέας που εισήχθη στην Ελλάδα και πωλήθηκε ως μοσχαρίσιο ή βοδινό. Το διατροφικό σκάνδαλο παίρνει διαστάσεις καθώς σύμφωνα με νέες πληροφορίες που φέρνει στο φως η εφημερίδα Ελευθεροτυπία τις τελευταίες ώρες κλιμάκιο του ΕΦΕΤ εντόπισε "μαϊμού" μοσχαρίσιο κρέας σε μορφή φιλέτου ή μπριζόλας, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα είναι και αυτό αλογίσιο  .

Πριν από λίγες ημέρες στο λιμάνι του Πειραιά δεσμεύτηκαν δύο φορτία σε ψυγεία γνωστής μεταφορικής εταιρείας τα οποία φέρεται να περιέχουν κιμά αλόγου σε κατεψυγμένη μορφή, που έχει εισαχθεί από τη Ρουμανία. Ομως και στα ψυγεία εταιρείας στην Οδό Πειραιώς φαίνεται ότι εντοπίστηκαν ανάλογα φορτία.

Οι μέχρι τώρα κατασχεμένες ποσότητες αγγίζουν τους 18 τόνους, όπως καταγγέλλει στην «Ε» το μέλος του δ.σ. του ΕΦΕΤ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), Γιώργος Λεχουρίτης.

«Από τις 12 Φεβρουαρίου ζήτησα από τον πρόεδρο του ΕΦΕΤ να με ενημερώσει τι ακριβώς έχει κάνει, πως κινείται σε επίπεδο ελέγχων και εάν έχουν ληφθεί δείγματα προϊόντων που κυκλοφορούν στην αγορά», αναφέρει ο κ. Λεχουρίτης, ο οποίος προσέθεσε πως θα τον κάλυπτε εάν γνώριζε πως ο ΕΦΕΤ πήρε 100 δείγματα από την αγορά, «αντ' αυτού έχουμε μια σιωπή προς την κατεύθυνση ότι ελέγχουμε την αγορά».

Ο εντοπισμός των ένοχων φορτίων στο λιμάνι του Πειραιά έγινε ύστερα από έγγραφο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και του ΕΦΕΤ, με το οποίο ενημερώνονταν οι περιφέρειες για το διατροφικό σκάνδαλο με το αλογίσιο κρέας που έχει ξεσπάσει στην Ευρώπη και την απόσυρση προϊόντων της Findus και της Comigel. Αυτό συνέβη στις 13 Φεβρουαρίου. Κατόπιν αυτού ξεκίνησαν έλεγχοι από την Περιφέρεια Πειραιά οι οποίοι και εντόπισαν 13 τόνους ύποπτου κρέατος από τη Ρουμανία.

Υπάρχουν όμως ερωτήματα από το δελτίο Τύπου του ΕΦΕΤ στις 21 Φεβρουαρίου από το οποίο προκύπτει πως τα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών ελέγχων οι οποίοι γίνονται ύστερα από σύσταση της ΕΕ έχουν προγραμματιστεί για τις 15 Απριλίου.

Όπως είναι φυσικό προκύπτουν ερωτήματα όπως μέχρι τότε ο καταναλωτής πως μπορεί να γνωρίζει τι καταναλώνει;

« Η αλλαντοβιομηχανία παίρνει το καλογίσιο κρέας , το ανακατεύει με άλλο κρέας και το πασάρει σε μορφή λουκάνικου, σαλαμιού και άλλων. Σίγουρα προκύπτει θέμα παραπλάνησης και του καταναλωτή, αλλά και θέμα ασφάλειας. Αυτά τα κρέατα, σύμφωνα με τον αρμόδιο Επίτροπο Υγείας της ΕΕ διακινήθηκαν από μια σπείρα που αγόραζε άλογα από σφαγεία της Ρουμανίας», σημειώνει ο κ. Λεχουρίτης

Πηγη : Ελευθεροτυπια

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης