Νέα εμπλοκή με την τρόικα δημιουργείται με το θέμα της υπαγωγής σε διαθεσιμότητα 12.500 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος Ιουνίου, σύμφωνα με τις σχετικές δεσμεύσεις.
Οι τροικανοί περιμένουν λίστα με ονοματεπώνυμα υπαλλήλων, ενώ το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιμένει στην παρουσίαση σχεδίων επί χάρτου για τους φορείς από τους οποίους θα προέλθουν.
Σύμφωνα με Τα Νέα, η ανάσα που έδωσε η συμφωνία ώστε οι 2.000 απολύσεις να γίνουν τον Σεπτέμβριο αντί του τρέχοντος μήνα -όπως αποτυπώθηκε και στην έκθεση της Κομισιόν- εξανεμίζεται μπροστά στον κίνδυνο να μην υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία για την πορεία της διαθεσιμότητας στο νέο ραντεβού με τους επικεφαλής της τρόικας.
Στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο γίνεται σαφές ότι ο στόχος είναι 12.500 υπάλληλοι να έχουν υπαχθεί στο σχέδιο κινητικότητας μέσα στο 2ο τρίμηνο του 2013 και διευκρινίζεται ρητά με ποιον τρόπο θεωρεί η τρόικα πως στο πλαίσιο της αξιολόγησης της θα προσδιορίζεται η επίτευξη του στόχου.
«Υπαγωγή στο σχέδιο κινητικότητας υπάρχει όταν οι αποδοχές του υπαλλήλου μειώνονται στο 75% του μισθού του στην περίπτωση της "διαθεσιμότητας" ή στο ένα τρίτο του μισθού στην περίπτωση της "αυτοδίκαιης αργίας.
Δεν περιλαμβάνει υπαλλήλους που απασχολούνται σε φορείς υπό ιδιωτικοποίηση ή σε εκείνους οι οποίοι βρίσκονται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης ενόψει ιδιωτικοποίησης», αναφέρεται στο κείμενο.
Από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιμένουν ότι ;
«Η δέσμευση αφορά το να έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για τη διαθεσιμότητα 12.500 υπαλλήλων και όχι κατ' ανάγκη να έχουν τεθεί αυτοί στο καθεστώς διαθεσιμότητας» .
Στελ'εχη του Δημοσίου διαβλέπουν πως για άλλη μία φορά η κυβέρνηση θα βρεθεί εκτεθειμένη και θα απαιτηθούν μαραθώνιες διαβουλεύσεις με την τρόικα ώστε να καμφθούν οι αντιδράσεις - δεδομένου ότι, όπως αναφέρουν, αν δεν δει δείγματα γραφής για τη διαθεσιμότητα και τη γενικότερη αναδιάρθρωση των δημοσίων υπηρεσιών, θα επαναφέρει το χαρτί των άμεσων απολύσεων.