Δικαστήριο: Οι τράπεζες και όχι οι δανειολήπτες υπεύθυνες για τον αλόγιστο δανεισμό των πολιτών

Οι τράπεζες και όχι οι δανειολήπτες ευθύνονται για τα θαλασσοδάνεια που καταχρέωσαν τους Έλληνες στην προ κρίσης εποχή σύμφωνα με απόφαση δικαστηρίου στην Πάτρα. Το δικαστήριο έκρινε ότι η κάθε τράπεζα εύκολα μπορούσε να δεί την οικονομική δυνατότητα κάθε δανειολήπτη από τον λευκό Τειρεσία και να μην τον δανειοδοτεί.

Οι τράπεζες όχι μόνο δεν ήλεγχαν, αλλά αντιθέτως παρότρυναν τους πολίτες να επαναδανειστούν με τηλεφωνικές προσκλήσεις και προτροπές. 

Η παραπάνω δικαστική απόφαση εξουδετερώνει την βασική επιχειρηματολογία των τραπεζών ότι… «ας πρόσεχαν οι δανειολήπτες».

Το σκεπτικό της απόφασης καθιστά υπεύθυνα τα πιστωτικά ιδρύματος και όχι τους δανειολήπτες για την κατανάλωση δανείων! Δηλαδή, στέλνει στη «γωνία» ισχυρισμούς του τύπου: «Ας πρόσεχαν» ή «Ας μην έκαναν αλόγιστη χρήση». Και μάλιστα ρίχνει ευθέως το βάρος των ευθυνών στις Τράπεζες αναφέροντας πως βρίσκονταν σε… «καθεστώς πιστωτικής ευφορίας»!

Η υπόθεση για την οποία γίνεται λόγος απασχόλησε προ μερικών μηνών όταν ζευγάρι εκπαιδευτικών της Πάτρας, με δύο ανήλικα παιδιά, δάσκαλος ο σύζυγος και καθηγήτρια η γυναίκα, προσέφυγαν στο Ειρηνοδικείο καθώς όφειλαν συνολικά περί τα… 380.000 ευρώ! Επρόκειτο για στεγαστικά και άλλης μορφής δάνεια. Το εισόδημά τους ανέρχεται στα 2.100 ευρώ αμφότεροι.

Τώρα υπάρχει το ερώτημα: Η απόφαση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε δραστικό κούρεμα των οφειλών των ιδιωτών ή θα υπάρξει και το στοιχείο της συνυπευθυνότητας; (εγώ στα έδινα εσύ γιατί τα έπαιρνες;) 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης