Δεν συμφέρει να πληρώσουν τα "κόκκινα " δάνεια ακόμα και αν έχουν τα χρήματα! - Έφτασαν τα 117 δισ. ευρώ

Εν αρχή το ψέμα: Οι Τράπεζες εμφάνιζαν ως δήθεν ενήμερα δάνεια που "ρύθμιζαν" οι ίδιες μονομερώς με μακρά περίοδο χάριτος κ.λ.π. Το έκαναν ώστε να ωραιοποιύν τους ισολογισμούς τους κα να εντάσσονται σε νέες ανακεφαλαιοποιήσεις. Μετά η αλήθεια: Όταν αναγκάστηκαν να αποκαλύψουν το σύνολο των "κόκκινων" δανείων η κατάσταση απεδείχθη εφιαλτική.

Στο δυσθεώρητο νούμερο των 117 δισ. ευρώ ανήλθαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια το 2015, καταγράφοντας αύξηση κατά 9% ή περίπου 10 δισ. ευρώ μέσα σε μόλις ένα χρόνο. Πρόκειται για τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται, δηλαδή αυτά που είναι σε καθυστέρηση πάνω από τρεις μήνες ή εμφανίζουν σοβαρές ενδείξεις αθέτησης, εκτινάσσοντας το ύψος των ανοιγμάτων προς τις τράπεζες.

Η γιγάντωση του προβλήματος οφείλεται στην παρατεταμένη ύφεση της οικονομίας, (λέγε με ΣΥΡΙΖΑ) που εκτινάσσει τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια στα ύψη, αλλά και στο γεγονός ότι υπάρχει μια μερίδα δανειοληπτών που είναι απρόθυμη να συνεργαστεί με τις τράπεζες για τη ρύθμιση της οφειλής τους.

Πράγματι γιατί να πληρώσει κανείς ένα υπόλοιπο δανείου που φτάνει τα 200.000 ευρώ όταν έχει ήδη δώσει πάνω από τα μισά και το ακίνητο που έχει βάλει υποθήκη κάνει σήμερα 70.000 ευρώ; Πάρτε το! 

Αντίθετα αν η Τράπεζα αναγνώριζε τι έχει ήδη πληρωθεί, "κούρευε" το υπόλοιπο και συνυπολόγιζε την αξία του ακινήτου (ζητούσε δηλαδή ένα ποσό 70-80.000 ευρώ σε 15 χρόνια) το δάνειο θα γινόταν εύκολα ενεργό και θα ήταν προτιμητέο από το να μην πάρει τίποτε.

Με αξιώσεις αδιανόητες (πληρώστε τα όλα ακόμα και τους τόκους της κρίσης) οι τράπεζες κάνουν λόγο για πέμπτη και έκτη γενιά ρυθμίσεων, που έχουν συρρικνώσει το ύψος της απαιτούμενης δόσης, ακόμη και στα 100 - 200 ευρώ, αλλά περίπου οι μισοί από όσους έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση δεν την τηρούν.

Μάλιστα μόλις ένας στους δέκα δανειολήπτες, κατά μέσον όρο, ανταποκρίνεται στο κάλεσμα των τραπεζών για ρύθμιση της οφειλής τους στο πλαίσιο του Κώδικα Δεοντολογίας. Πρόκειται για τη δεύτερη πρόσκληση που απευθύνουν οι τράπεζες, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Κώδικα Δεοντολογίας, μέσω επιστολών σε δανειολήπτες που καθυστερούν να πληρώσουν τη δόση του δανείου τους, από ένα μήνα και πάνω.

Η διαδικασία προβλέπει μία ακόμη ευκαιρία μέσω τρίτης επιστολής, που θα κρίνει τελικώς το κατά πόσον οι οφειλέτες θα χαρακτηριστούν οριστικά συνεργάσιμοι ή μη.

Με λίγα λόγια εδώ έχουμε έλλειψη σχεδίου για τα "κόκκινα" δάνεια αφού αντιμετωιζονται ως οφειλές εν μέσω... ευημερίας και όχι ως οφειλές εν μέσω βαθύτατης κρίσης.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης