Η κυβέρνηση Σαμαρά θα αντιμετωπίσει για πρώη φορά τέτοιας έκτασης απεργιακό κύμα. Μέχρι σήμερα οι όποιες κινητοποιήσεις ήσαν αδύναμες και δεν ανησυχούσαν τον πρωθυπουργό. Από Δευτέρα όμως έρχεται... τσουνάμι κινητοποιήσεων με ένα μόνο ερώτημα : Θα είναι μαζική η συμμετοχή;
Κατ αρχήν από Δευτέρα, κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ, που διαμαρτύρεται για την υπαγωγή δημοσίων υπαλλήλων σε καθεστώς κινητικότητας. Η κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ κορυφώνεται με τη διήμερη κινητοποίηση την Τετάρτη και την Πέμπτη, 18 και 19 Σεπτεμβρίου.
Τη Δευτέρα αρχίζουν πενθήμερες κυλιόμενες απεργίες οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) και στις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας. Ο κλάδος αντιδρά στην ένταξη σε καθεστώς κινητικότητας συνολικά 618 υπαλλήλων.
Με σοβαρά προβλήματα ξεκινά η σχολική χρονιά, με δεδομένο μάλιστα ότι καθηγητές δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων επιχειρούν να δημιουργήσουν κοινό απεργιακό μέτωπο, σε συνδυασμό με τους συνδικαλιστικούς φορείς των δασκάλων.
Η ΟΛΜΕ (Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης) έχει ήδη εξαγγείλει πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες, που αρχίζουν και αυτές στις 16 (έως τις 20) Σεπτεμβρίου. Στην κινητοποίηση συμμετέχουν και οι δάσκαλοι, που αποφάσισαν να προχωρήσουν σε απεργία στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου.
Αναβρασμός επικρατεί και στον χώρο της Υγείας, καθώς οι νοσοκομειακοί γιατροί κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, αντιδρώντας στις αλλαγές χρήσης των νοσοκομείων και στην κινητικότητα του προσωπικού. Ετσι, οι νοσοκομειακοί γιατροί προχωρούν σε τριήμερη πανελλαδική απεργία από την Τρίτη 17 έως και την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου. Από τα καθήκοντά τους θα απόσχουν και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, οι οποίοι συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ, στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου.