Γιατί δεν θέλει η κυβέρνηση τοπικές εκλογές αν προσφύγει σε αυτές η Χρυσή Αυγή με παραιτήσεις βουλευτών της; (την στιγμή μάλιστα που η ΧΑ θα ΧΑΝΕΙ τις έδρες;). Γιατί μπορεί να υπάρξουν ποσοστά - έκπληξη ανά κόμμα που θα δυναμιτίσουν συνολικά το πολιτικό σύστημα.
Η ΧΑ μπορεί να το κάνει αυτό με 5-6 βουλευτές της ώστε να παραμείνει κόμμα στην Βουλή. Ερχεται όμως πάλι εκ των υστέρων, η κυβέρνηση να αλλάξει κοινοβουλευτικούς κανόνες και αυτό είναι ανησυχητικό. Μπορεί αυτή τη φορά να αφορά την παραβατική "Χρυσή Αυγή", όμως είναι αδιανόητο να αποφασίζει μια μικρή ομάδα κυβερνώντων, συνεχώς διάφορα μέσω θεσμών που υπακούουν θέλουν δεν θέλουν...
Τώρα δεν θέλουν την ομαδική παραίτηση των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, ιδιαίτερα. Παρά ταύτα, και με δεδομένο ότι δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση να συρθούν σε εκλογική αναμέτρηση, βρίσκονται ήδη σε διαβούλευση με κορυφαίους συνταγματολόγους, προκειμένου να ακυρώσουν αυτή την προοπτική..!
Εξετάζονται λοιπόν δύο σενάρια. Το πρώτο και λιγότερο πιθανό είναι να εκδοθεί προεδρικό διάταγμα, με το οποίο θα ξεκαθαρίζεται ότι δεν τίθεται λόγος προσφυγής στις κάλπες όταν οι λόγοι είναι προφανείς και κινούνται μακράν του εθνικού συμφέροντος. Το δεύτερο και πιθανότερο είναι να στηριχθεί η κυβέρνηση στη δυνατότητα που προσφέρει το Σύνταγμα για λειτουργία της Βουλής με λιγότερα μέλη από το σύνολο των 300 βουλευτών.
Η Βουλή μπορεί να ψηφίσει ένα νέο νόμο στον οποίον θα προβλέπεται ότι το Σώμα μπορεί να λειτουργήσει με το κενό των εδρών των βουλευτών που έχουν παραιτηθεί. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με την έδρα του βουλευτή Επικρατείας, δηλαδή να υπάρξει αντίστοιχη πρόβλεψη σε ένα νέο εκλογικό νόμο ο οποίος θα εφαρμοστεί άμεσα.
Δεν είναι δημοκρατία πάντως να αποφασίζεις εκ των υστέρων ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΑ μέτρα.