Αποχώρηση μεταναστών από τον Έβρο και μηδενικές ροές στο Αιγαίο. Γιατί;

Η Ελλάδα παρακολουθεί εντατικά τις κινήσεις της Τουρκίας σε Έβρο και Αιγαίο. Στον Έβρο φαίνεται να έχει ξεκινήσει επιστροφή των μετασναστών προς το εσωτερικό της Τουρκίας. Αν αυτό συμβαίνει θα οφείλεται στην πνιγηρή ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε στην Ανδριανούπολη, αλλά και στην συμφωνία Πούτιν - Ερντογάν για το Ιντλίμπ (οπότε δεν έχει νόημα για τον Ερντογάν να πιέζει στον Έβρο, για να παρέμβει η ΕΕ).

Στο Αιγαίο οι ελληνικές αρχές, προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τη στάση της Αγκυρας και να προβλέψουν την εξέλιξη των μεταναστευτικών ροών, δεδομένου ότι επί τρεις ημέρες οι αφίξεις είναι μηδενικές αν και ο καιρός έχει βελτιωθεί.

Ενα από τα σενάρια που επεξεργάζονται οι αρμόδιοι αξιωματικοί είναι τις αμέσως επόμενες ώρες και ημέρες να αποπλεύσουν οργανωμένα και μαζικά από τις ακτές της Τουρκίας προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου βάρκες με μετανάστες.

Ενα τέτοιο ενδεχόμενο θα υποχρέωνε σε διασπορά τις δυνάμεις του Λιμενικού και θα επέτρεπε στους αλλοδαπούς να αποβιβαστούν στις ακτές των νησιών παρά τη ρητή περί του αντιθέτου απόφαση του τελευταίου Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ).

Ενα δεύτερο σενάριο που επεξεργάζονται τα στελέχη του Λιμενικού έχει ως επίκεντρο την πρόκληση ενός «επεισοδίου». Ένα τέτοιο συμβάν θα υποχρέωνε τα πλωτά του Σώματος να μετακινηθούν από νησιά όπως η Λέσβος και η Χίος, όπου περιπολούν, δίνοντας τη δυνατότητα στις βάρκες με τους μετανάστες να προσεγγίσουν.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης