Κλειδώνουν οι υποψηφιότητες για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-Την Κυριακή οι αποφάσεις στην Κεντρική Επιτροπή

Σκηνικό αντίστροφης μέτρησης διαμορφώνεται στο ΠΑΣΟΚ, εν’ αναμονή της μεθαυριανής κρίσιμης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, όπου αναμένεται να ανακοινώσουν και επισήμως την υποψηφιότητά τους για την ηγεσία ο Χάρης Δούκας, ο Παύλος Γερουλάνος και ενδεχομένως και άλλα στελέχη του κόμματος.

Την ίδια ώρα στη Χαριλάου Τρικούπη ο Νίκος Ανδρουλάκης αναζητεί τη φόρμουλα της αναμέτρησης, αν και όπως φαίνεται έχει ήδη υποχωρήσει από την αρχική του θέση και ειδικά μετά από τη θυελλώδη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αναγκάζεται να υιοθετήσει την πρόταση του Χάρη Δούκα για εκλογή ηγεσίας εντός του φθινοπώρου. Είχε προηγηθεί η εισήγηση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου για την «επανεκκίνηση» του ΠΑΣΟΚ μέχρι το τέλος του χρόνου, μέσω μιας ανοιχτής διαδικασίας για την εκλογή νέου αρχηγού από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος. Στόχος όσων τάσσονται απέναντι στη σημερινή ηγεσία και ζητούν συνθήκες «ανατροπών» είναι η κυβερνητική προοπτική του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εθνικές εκλογές.

«Θέλουμε να κάνουμε ξανά το ΠΑΣΟΚ, την ψυχή της δημοκρατικής παράταξης, των μεγάλων αλλαγών και αξιών, που θα κυβερνήσει τη χώρα. Θέλουμε δηλαδή να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες, ώστε η μεγάλη δημοκρατική παράταξη να είναι στην κυβέρνηση την επόμενη φορά, στις επόμενες εθνικές εκλογές», ξεκαθαρίζει ο Χάρης Δούκας ο οποίος έχει ήδη περιγράψει το χρονοδιάγραμμα, ζητώντας από τη Χαριλάου Τρικούπη να ξεκινήσει από τον ενωτικό σχεδιασμό της φετινής 3ης του Σεπτέμβρη, όπου όλα τα στελέχη (και όχι μόνο η σημερινή ηγεσία) να μπορέσουν να παρουσιάσουν το σχέδιό τους για την «επόμενη μέρα» στο ΠΑΣΟΚ. Ο Παύλος Γερουλάνος έχει μιλήσει ανοιχτά επίσης για την εκλογική ήττα των ευρωεκλογών, τονίζοντας με νόημα ότι τα πρόσωπα πρέπει να μπορούν να υποστηρίξουν την πολιτική, η Νάντια Γιαννακοπούλου έχει θέσει ευθέως θέμα ηγεσίας και ετοιμάζεται να καταθέσει «πλατφόρμα» στην Κεντρική Επιτροπή, θέση στο πεδίο της εσωκομματικής αναμέτρησης με καθαρό τρόπο έχει ήδη πάρει ο Μανώλης Χριστοδουλάκης καλώντας τον Χάρη Δούκα να ηγηθεί της επανεκκίνησης στο ΠΑΣΟΚ.

«Εάν συνεχίσουμε με αυτή την αύξηση των ποσοστών, θα γίνουμε κυβέρνηση κοντά στο 2050. Απαντάω λοιπόν, ότι εγώ ξεκίνησα με την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, η οποία με τίμησε και ήμουν, όντας καθηγητής, Γραμματέας στον τομέα ενέργειας και συνέχισα βεβαίως και με τον Ν. Ανδρουλάκη. Με τίμησε και εκείνος και συνέχισα σαν Γραμματέας. Ήταν ένας κύκλος επιβίωσης για τον χώρο και το ΠΑΣΟΚ. Και τώρα νομίζω πρέπει να πάμε σε έναν νέο κύκλο, ο οποίος είναι ο νέος κύκλος της υπέρβασης», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο κ. Δούκας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 για τη νέα προσπάθεια που απαιτείται στο χώρο, χωρίς καθυστερήσεις και υπεκφυγές. Για το Δήμαρχο Αθηναίων το ΠΑΣΟΚ μπορεί ξανά να ενώσει δυνάμεις, όπως έγινε με τη δική του υποψηφιότητα στο Δήμο Αθηναίων τον περασμένο Οκτώβριο. Επισημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση θα παραμείνει Δήμαρχος των Αθηναίων ολοκληρώνοντας τη θητεία του και διεκδικώντας ταυτόχρονα μεγάλες αλλαγές στη χώρα και από το ρόλο ευθύνης της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, εφόσον εκλεγεί. Είναι πολιτικός αδελφοκτόνος, από τη στιγμή που ο Νίκος Ανδρουλάκης τον πρότεινε και τον στήριξε να εκλεγεί Δήμαρχος των Αθηναίων, όπως τον κατηγορούν κάποια στελέχη;

«Η πρόταση του Χάρη Δούκα είναι ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ, που θα ενώνει, θα ανοίξει και θα νικάει», επαναλαμβάνει αφήνοντας αιχμές εναντίον της σημερινής ηγεσίας και προσθέτοντας ότι: «Με στήριξε ο Νίκος ο Ανδρουλάκης και νομίζω ότι τον έχω στηρίξει και εγώ και επειδή μιλάτε για φιλία… Η φιλία δεν είναι δουλεία. Η φιλία δεν είναι ιδιοκτησία. Δεν αισθάνομαι ότι είμαι ιδιοκτήτης κανενός και δεν θέλω ούτε οι φίλοι μου να αισθάνονται ότι είμαι ιδιοκτήτης τους. Και η φιλία προϋποθέτει ελευθερία. Ελευθερία στο λόγο, ελευθερία στην έκφραση. Έχω ακούσει λοιπόν πάρα πολλά, ακόμα και για το ότι είναι ηθικό θέμα. Και θέλω να πω ότι έχω ηθική υποχρέωση να λέω και να κάνω αυτό το οποίο πιστεύω ότι είναι καλό για τον χώρο και την χώρα. Δεν είμαστε μία παρέα έχουμε ευθύνη. Εγώ αντιμετωπίζω την ευθύνη, την φέρνω μπροστά και λέω αυτό που πιστεύω και κρίνομαι όπως και όλοι.». Συνεργάτες του κ. Δούκα υποστηρίζουν δε, την άποψη ότι οι δύο ρόλοι, του Δημάρχου και του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, είναι συμπληρωματικοί και μπορεί να φέρουν ευρύτερα θετικά αποτελέσματα, αρκεί να πείσουν όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες για την ανάγκη υλοποίησης ενός συγκεκριμένου σχεδίου «ανατροπών».

Το ερώτημα είναι τώρα αν ο κ. Ανδρουλάκης ανακοινώσει στην Κεντρική Επιτροπή την απόφασή του για άμεση προσφυγή στις κάλπες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σκοπεύει να μιλήσει για κάλπες εντός του έτους, για καθαρές λύσεις εναντίον της δυαρχίας, μιας συνθήκης που δοκίμασε και ο ίδιος όταν εκλέχτηκε αρχηγός, ενώ ως ευρωβουλευτής είχε ως βασική έδρα του τις Βρυξέλλες. Ο κ. Ανδρουλάκης παραιτήθηκε από την ευρωβουλή λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές του 2023- για το διάστημα που μεσολάβησε χρέη Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ ανέλαβε ο νυν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Μιχάλης Κατρίνης, ο οποίος εξετάζει το ενδεχόμενο να διεκδικήσει και εκείνος την ηγεσία.

Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο «Βενιαμίν» της «πράσινης» κοινοβουλευτικής ομάδας έχει συγκροτήσει δίκτυα επαφών με στελέχη και μέλη ανά την Ελλάδα, πήρε όμως την απόφαση να συμπορευτεί με την προοπτική που έχει αρχίσει να περιγράφει ο Χάρης Δούκας. Αποφάσισε να μην διεκδικήσει ο ίδιος την ηγεσία- παρότι βρέθηκε ένα βήμα πριν- και να αρνηθεί «την πολυτέλεια των προσωπικών εγωισμών». «Δεν έχουμε το περιθώριο να αναλωνόμαστε σε ατέρμονες και αυτοαναφορικές διεργασίες την ώρα που η κοινωνία αποζητά διέξοδο έκφρασης. Και την ζητά τώρα. Την ζητά από εμάς, αλλά δεν θα μας περιμένει», υποστήριξε ο κ. Χριστοδουλάκης επικαλούμενος τον ιστορικό ρόλο του ΠΑΣΟΚ: «Οφείλει με όρους αυτοπεποίθησης και εξωστρέφειας να κινητοποιήσει ευρύτερες δυνάμεις της κοινωνίας και της δημιουργίας, δυνάμεις ασυμβίβαστα προοδευτικές, σφυρηλατημένες με το βάρος του αξιακού φορτίου της δημοκρατικής παράταξης. Οφείλει να εμπνεύσει την νέα γενιά της πατρίδας μας, και κυρίως, να βάλει τον πήχη ψηλά. Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα λιγότερο από αυτό που αξίζει η μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Ζητάμε περισσότερα και τα διεκδικούμε». Για τον κ. Χριστοδουλάκη η απόφασή του είχε ως βάση την υπέρβαση και τολμηρές επιλογές που «ενώνουν δυνάμεις, αντί να διχάζουν». Η φράση με την οποία έκλεισε τις σκέψεις του παρέπεμψε σε μια «γενναία, τολμηρή Αλλαγή» και στο ερώτημα προς τον Δήμαρχο Αθηναίων και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ για το εάν θα ηγηθεί της προσπάθειας. «Χάρη πάμε;», ρώτησε για να του απαντήσει ο Δήμαρχος Αθηναίων «Πάμε τώρα».

Οι καλά γνωρίζοντες προβλέπουν ότι η Κεντρική Επιτροπή μπορεί αν μετατραπεί σε σκηνικό άγριας σύγκρουσης εάν ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν παρουσιάσει μια επί της ουσίας ενωτική πρόταση για την επόμενη μέρα, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που να καταλήγει σε άμεση εκλογή ηγεσίας από τη βάση. Ένα από τα ερωτήματα που δεν έχει απαντηθεί αφορά στον Γραμματέα του κόμματος: αν δηλαδή ο Ανδρέας Σπυρόπουλος παραμείνει στη θέση του μέχρι την εκλογή ηγεσίας αλλά σε άμεσο χρόνο ή αν με την παραίτησή του οδηγήσει στην αντικατάστασή του. Ο κ. Σπυρόπουλος σκοπεύει να ανακοινώσει την απόφασή του, κάτι που δεν έχει κάνει μέχρι τώρα, παρότι λόγω της ήττας του να εκλεγεί στην ευρωβουλή ήταν πολλοί στο κόμμα που ανέμεναν την παραίτησή του. Το σίγουρο είναι ότι άπαντες είναι με το «δάχτυλο στην σκανδάλη». Από την Χαριλάου Τρικούπη για παράδειγμα αρκετοί είναι αυτοί που κατηγορούν εκτός από τον κ. Δούκα και τον Μανώλη Χριστοδουλάκη ότι αποφάσισε να μην διεκδικήσει την ηγεσία σε τούτη τη φάση, μετά από μια «παρασκηνιακή κουβέντα» που παραπέμπει στην ενίσχυση του δικού του ρόλου με τη νέα ηγεσία. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ υπενθυμίζουν ότι ο κ. Χριστοδουλάκης επέλεξε να τοποθετηθεί πρώτα στα όργανα του κόμματος- πήρε καθαρή θέση στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και δήλωσε την πρόθεσή του να στηρίξει με όρους επανεκκίνησης μια νέα προσπάθεια. Ο βουλευτής Αττικής δέχθηκε πιέσεις να κατέβει, όμως ήταν τα ίδια πρόσωπα από τη δεξαμενή των πολιτικών του φίλων που συντάχθηκαν με την εισήγηση να βρεθεί στο πλευρό του Χάρη Δούκα με στόχο τη συνένωση δυνάμεων γύρω από ένα κοινό σχέδιο για την ενίσχυση και το άνοιγμα του ΠΑΣΟΚ στον προοδευτικό κόσμο. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι παρεμβάσεις και άλλων στελεχών, είτε στο πλαίσιο της Κεντρικής Επιτροπής ήταν αμέσως μετά, στο δρόμο προς τις «πράσινες» κάλπες που δεν αποκλείεται να στηθούν, όπως έχει προτείνει ο Πέτρος Ευθυμίου, προς το τέλος του Σεπτεμβρίου.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης