Πετώντας την μπάλα έξω (παρά τα αυτογκόλ) : Προσχηματική συζήτηση για το Σύνταγμα και... απειλή δημοψηφίσματος

Είναι μια πάγια "αριστερής έμπνευσης" τακτική: Όταν χάνεις την πλειοψηφία "πέτα την μπάλα έξω", δηλαδή άλλαξε εντελώς την ατζέντα των συζητήσεων για να παραπλανήσεις και τους πολίτες και τους αντιπάλους. Κάντο έχοντας φιλικά ΜΜΕ που θα προβάλλουν σαν το κυρίαρχο θέμα ότι έβαλες στην επικαιρότητα και κράτα τα εκεί όσο περισσότερο μπορείς.

Ένα πρόσφατο παράδειγμα ήταν η... Εσθονία. Για να κρύψουν την υπερφορολόγηση που έρχεται, ξεκίνησαν λεκτικούς διαξιφισμούς για την σύγκριση φασισμού - κομμουνισμού, με αφορμή Συνέδριο στο Ταλίν. Η επικαιρότητα γέμισε από αντιπαραθέσεις καμμάτων, πολιτικών προσώπων και του Τύπου που μπήκαν στην παραπλανητική αυτή διαμάχη εγκαταλείποντας την πραγματική επικαιρότητα.

(Δεν τους πολυβγήκε η υπόθεση αυτή πάντως: Ξεκίνησε μια μακρά περιγραφή των θηριωδιών που έγιναν δυστυχώς στην Σοβιετική Ένωση, ήρθαν στην επικαιρότητα μαζικές εκτοπίσεις και δολοφονίες κ.ο.κ.).

Τώρα ετοιμάζουν να πετάξουν μια δεύτερη μπάλα έξω: Αλλαγή του Συντάγματος. Είναι σαφές ότι το ελληνικό Σύνταγμα είναι αναχρονιστικό και επικίνδυνο κυρίως γιατί δίνει υπερεξουσίες στον κάθε πρωθυπουργό ο οποίος δεν ελέγχεται από πουθενά. Είναι το πρώτο που θα πρέπει να αλλάξει αλλά κανείς δεν το συζητά λες και δεν υπάρχει.

Η συζήτηση (δηλαδή η μπάλα) που θα πετάξει ο ΣΥΡΙΖΑ αφορά ανώδυνα και ασήμαντα θέμετα που δεν αφορούν τις ζωές των Ελλήνων όπως η απευθείας εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, η συνταγματική κατοχύρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η «απαγόρευση» των αποκρατικοποιήσεων στην ενέργεια και την ύδρευση.

 Για να εξασφαλίσει ότι "η συζήτηση θα πάει μακριά" η κυβέρνηση θα απειλεί με δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε να παγιδεύσει την αντιπολίτευση, δεδομένου ότι η αναθεωρητική διαδικασία απαιτεί την τελική ψήφιση των διατάξεων που προτείνονται προς αναθεώρηση από την επόμενη Βουλή.

Ούτε αυτό θα τους βγει πάντως για τον απλούστατο λόγο ότι η αντιπολίτευση έχει ήδη (σιωπηρώς...) αποφασίσει να υποδέιξει στους πολίτες ΑΠΟΧΗ. Σε μια τέτοια περίπτωση εφόσον δεν εξασφαλιστεί το 40% των εγγεγραμμένων (κάτι εντελώς αδύνατον) ότι και να ψηφιστεί ΔΕΝ θα ισχύει. Συνεπώς θα λένε ότι θα κάνουν δημοψήφισμα αλλά δεν θα το κάνουν ποτέ.

Έτσι θα πορεύεται η χώρα μέχρι τις εκλογές (το αργότερο Ιανουάριος του 2019). Θα πετάνε την μπάλα έξω αλλά δεν θα κυβερνούν. Όλη την ημέρα αντί να συζητούν πως θα αλλάξουν την χώρα συζητούν πως θα παραπλανούν τους πολίτες της.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης