Ο Κ. Μπακογιάννης δεν είναι απλά ένας καλός δήμαρχος - Είναι η απόδειξη ότι μπορεί να παραχθεί σπουδαίο έργο στην χώρα της στασιμότητας

Μήνες πριν έγραψα ένα κείμενο υπό τον τίτλο: "Η θλιβερή σύγκριση Καμίνη - Μπακογιάννη". Περιέγραψα τότε το αρνητικό "έργο" εννέα χρόνων του κ. Καμίνη - ποτέ η Αθήνα δεν ήταν χειρότερη - με το απίστευτο σε ποιότητα και εύρος έργο του κ. Μπακογιάννη. (Εννιά χρόνια η Ομόνοια ήταν δημόσιο αποχωρητήριο σε λίγους μήνες και με χορηγία επί Μπακογιάννη λειτουργούσε για να θυμίσω ένα από τα πολλά).

Αναρωτήθηκα τότε γιατί ενώ για την ανυπαρξία Καμίνη δεν υπήρχαν ούτε επιθέσεις ούτε αρνητικά σχόλια, ο Μπακογιάννης καθημερινά υβριζόταν με ψεύδη και τερατώδεις συκοφαντίες. Εξήγησα τότε ότι αυτό συνέβαινε διότι πολεμούσαν με κάθε τρόπο έναν πολιτικό αντίπαλο και η λάσπη είναι το μόνο υλικό όταν δεν (του) βρίσκεις κάτι άλλο.  

Ωστόσο, εκείνο το κείμενο μου δεν ήταν πλήρες. Απουσίαζε μια άλλη οπτική που περιγράφει τον κ. Μπακογιάννη και που αξίζει να την μνημονεύσω τώρα. 

Οι μόνιμες επιθέσεις κατά του Δημάρχου Αθηναίων Κ. Μπακογιάννη έχουν ως αφετηρία το σπουδαίο έργο που παράγει. Το κάνει γρήγορα, είναι φοβερά αποτελεσματικός και ουσιαστικός, αξιοποιεί μελέτες, εξασφαλίζει χρηματοδοτήσεις ενώ έχει και μια πρωτόγνωρη συναίνεση των εργαζομένων που πρωταγωνιστούν μοναδικά στην υλοποίηση κάθε μικρού η μεγάλου έργου του Δήμου. 

Ο Κ. Μπακογιάννης είναι πολιτικός από το μέλλον και όσοι τον πολεμούν ματαιοπονούν. Τους έχει αφήσει χιλιόμετρα πίσω και στις επόμενες εκλογές θα εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή με πρωτοφανή ποσοστά. Αλλά πως καταφέρνει να υλοποιεί ταυτόχρονα εκατοντάδες μικρά και μεγάλα της Αθήνας, τόσο γρήγορα και τόσο καθαρά; Αυτό θα ήθελα να περιγράψω σήμερα με την υποσημείωση ότι τον παρακολουθώ από την Δημαρχία στο Καρπενήσι, στην Περιφέρεια Στερεάς και τώρα στην Αθήνα. Δείτε τέσσερα σπουδαία χαρακτηριστικά του: 

1. ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ: Ο κ. Μπακογιάννης συνεργαζόταν πάντοτε με όλες τις παρατάξεις και δεν έχει περιχαρακωθεί ποτέ σε κομματικές γραμμές. Μοίραζε ρόλους και σε πρόσωπα άλλων παρατάξεων, άκουγε. Η πλειοψηφία των αποφάσεων ήταν υπερκομματική. Αυτή η συναίνεση δρομολογούσε γοργά τα θέματα που έπρεπε.

2. ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ. Με έναν εντυπωσιακό τρόπο, τα στελέχη ας πούμε στον Δήμο Αθηναίων εργάζονται σκληρά και αποδοτικά λες και οι αλλαγές που συντελούνται στην πρωτεύουσα είναι και ένα δικό τους στοίχημα. Αυτό οφείλεται στην ηγετική φυσιογνωμία του κ. Μπακογιάννη αλλά κυρίως στο όραμα που μπόρεσε να μεταλαμπαδεύσει στους εργαζόμενους. Στον Δήμο Αθηναίων δεν υπάρχει η νοοτροπία του βολεμένου δημόσιου υπαλλήλου που υπονομεύει την λειτουργία του, γιατί κακοδιοικείται ο φορέας ή δεν διορθώνεται τίποτα. Εδώ υπάρχει ηγέτης, όραμα και πρακτική. ΟΛΟΙ ακολουθούν!

3. ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ. Ο κ. Μπακογιάννης δεν αφήνει τίποτε αναπάντητο από τον οχετό των ύβρεων και των τερατολογιών που του προσάπτουν. Με έναν μαγικό τρόπο, απαντά ακόμη και σε λίβελους στο διαδίκτυο με θέσεις και επιχειρήματα. Το ίδιο κάνει και με τον αντιπολιτευόμενο Τύπο που συνεχώς τον αδικεί.

4. ΜΑΓΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ. Ίσως είναι το μεγαλύτερο προσόν του. Ακόμα και θέματα που φαντάζουν τελειωμένα ο Κ. Μπακογιάννης τα βάζει στο τραπέζι με όλους τους εμπλεκόμενους, τα επιλύει και τα δρομολογεί. Η διπλή ανάπλαση που έμοιαζε αδύνατον να υλοποιηθεί λόγω ασυνεννοησίας και αδιαφορίας πολλών, είναι ένα κορυφαίο παράδειγμα αλλά όχι το μόνο. 

Στην πραγματικότητα λοιπόν - και αυτό θέλω να πω σήμερα - η περίπτωση του κ. Κ. Μπακογιάννης δεν είναι αυτή ενός επιτυχημένου δημοσίου λειτουργού, αλλά κάτι αφάνταστα μεγαλύτερο. Η περίπτωση του περιγράφει αυτό που φάνταζε αδύνατο στην ελληνική δημόσια ζωή. Μέσα από ένα καθεστώς βαριάς γραφειοκρατίας, πολυνομίας, δεκάδων εμπλεκόμενων φορέων, αδιαφορίας και ωχαδερφισμού που φρενάρουν τα πάντα, να μπορεί να παραχθεί γρήγορα, ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΕΡΓΟ για την κοινωνία.
 
                                    ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης