Η χάρτινη αντεπίθεση του Ιράν εκτονώνει την ένταση

Το ιρανικό χτύπημα κατά βάσεων των ΗΠΑ στο Ιράκ ήταν "χάρτινο". Ο Guardian το εξηγεί μια χαρά. Αν το Ιράν ήθελε να σκοτώσει πολλούς Αμερικανούς στρατιώτες στο Ιράκ, υπήρχαν ευκολότερες βάσεις για να χτυπήσει και με καθαρούς στόχους. 

Η αεροπορική βάση al-Asad στην οποία έγινε η επίθεση είναι χαώδης και απομακρυσμένη από τη Βαγδάτη. Οι πύραυλοι δεν έπεσαν καν σε κτίρια αλλά σε κενό έδαφος. 

Το Ιράν γνώριζε επίσης ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν ισχυρή αεράμυνα που θα αντιμετώπιζε αμέσως με αποτροπή ένα καθαρό χτύπημα. Οι ίδιοι οι Αμερικανοί αναλυτές παραδέχονται πως το Ιράν θα μπορούσε να έχει κατευθύνει τους πυραύλους για να χτυπήσει περιοχές που κατοικούνται από Αμερικανούς – αλλά δεν το έπραξε. Γιατί; Για να περιγράψει στο εσωτερικό της χώρας ότι η υπόσχεση για εκδίκηση έγινε πράξη

Το Ιράν επέλεξε λοιπόν ένα τέτοιο - χάρτινο - χτύπημα, χωρίς νεκρούς για να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης μέσω ενός (ανύπαρκτου) μικρού θριάμβου: Τώρα η Τεχεράνη μπορεί να υποστηρίζει ότι πήρε την εκδίκηση που είχε ορκιστεί ότι θα πάρει μετά τον θάνατο του εθνικού της ήρωα και μάλιστα με 80 Αμερικανούς νεκρούς και άλλους 200 τραυματίες. 

Από την άλλη, οι ΗΠΑ θα κάνουν ένα βήμα πίσω, στην επιθετική τους φρασεολογία, υποστηρίζοντας ότι τα ιρανικά αντίποινα δεν είχαν καθόλου ανθρώπινες ή άλλες συνέπειες, (που αν υπήρχαν, θα είχαν δημιουργήσει μεγάλα πολιτικά στον Τραμπ).

Οι ΗΠΑ έδωσαν στο Ιράν «την ευκαιρία να κάνουν ό,τι έπρεπε να κάνουν και να μην κλιμακώσουν την ένταση με τη δολοφονία Αμερικανών» δήλωσε ο αξιωματούχος, κάνοντας λόγο για «έξυπνη κίνηση» από τους Ιρανούς, οι οποίοι απέδειξαν ότι είχαν «περισσότερα να χάσουν» εάν σκότωναν Αμερικανούς.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης