Ανησυχεί ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας για τα κρούσματα μηνιγγίτιδας

Ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας, εκφράζει την ανησυχία του για την υγεία όλων των νέων και των παιδιών της Πάτρας με αφορμή τα κρούσματα μηνιγγίτιδας και σε ανακοίνωση αναφέρει:

"Ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας (μέλος της ΟΓΕ) μετά τα  πρόσφατα κρούσματα μηνιγγίτιδας στον φοιτητικό πληθυσμό στην πόλη της Πάτρας, θεωρεί απαράδεκτο ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία μέριμνα από το κράτος,   για το σύνολο του φοιτητικού πληθυσμού στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της πόλης. Η χημειοπροφύλαξη που πραγματοποιείται σε έναν στενό κύκλο επαφών των κρουσμάτων, δεν αντιμετωπίζει την ανάγκη εμβολιασμού όλων των φοιτητών αλλά και του συνόλου της Πανεπιστημιακής κοινότητας, άμεσα και δωρεάν, με ευθύνη του Υπουργείου Υγείας και της 6ης ΥΠΕ.

Στην Ελλάδα το στέλεχος Β του μηνιγγιτιδόκοκκου είναι το πιο συχνό, και παρά την σπανιότητά του μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρο νόσο και σοβαρές επιπλοκές.

Ο εμβολιασμός ενάντια στο συγκεκριμένο στέλεχος του ιού, δεν είναι υποχρεωτικός. Και τι εννοούμε ότι ένα εμβόλιο δεν είναι υποχρεωτικό από το κράτος;; Εννοούμε ότι παρότι ο ιατρικός κόσμος αναγνωρίζει την αναγκαιότητα να γίνεται το εμβόλιο το κράτος δεν καλύπτει την δαπάνη. Πράγμα που σημαίνει ότι οι γονείς για μια ακόμα φορά πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Το συγκεκριμένο εμβόλιο για εφήβους-νεαρούς ενήλικες απαιτεί 2 δόσεις, και κοστίζει περίπου 200€.

Έχουν ευθύνη διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις αλλά και οι απεσταλμένοι τους στις ΥΠΕ, συγκεκριμένα στην περιοχή μας η ηγεσία της 6ης ΥΠΕ που στηρίζουν και διατηρούν αυτό το σύστημα

Όσο τα εμβόλια –όπως και το φάρμακο- αποτελούν ιδιοκτησία των φαρμακευτικών ομίλων, όσο η παραγωγή και η διάθεσή τους εξαρτάται από την εξασφάλιση της κερδοφορίας των φαρμακοβιομηχάνων, τόσο θα υπάρχει κίνδυνος για  τη δημόσια υγεία, για όλο τον πληθυσμό. Και τόσο θα αναγκάζεται η λαϊκή οικογένεια να βάζει το χέρι βαθιά στην ήδη άδεια τσέπη.

Πρόκειται για το αποτέλεσμα της πολιτικής που αντιμετωπίζει τις ανάγκες τις δικές μας και των παιδιών μας ως "κόστος" για το κράτος και ως "όφελος" για τους επιχειρηματικούς κολοσσούς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Υγείας. Πρόκειται για την πολιτική όλων των κυβερνήσεων που προωθούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Βλάπτουν σοβαρά την υγεία μας, που αποτελεί εμπόρευμα αντί για κοινωνικό αγαθό.

Δεν ανεχόμαστε τίποτα λιγότερο για τη ζωή και την υγεία μας απ’ όσα μπορεί να εξασφαλίσει το σημερινό επίπεδο ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας σήμερα τον 21ο αιώνα.

Δεν θα ανεχτούμε άλλο να παίζουν με την υγεία τη δική μας και των παιδιών μας!

Απαιτούμε η κυβέρνηση να εντάξει το εμβόλιο αυτό  στο Εθνικό Πρόγραμμα Υποχρεωτικού Εμβολιασμού και να διατίθεται απολύτως δωρεάν σε όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να εξασφαλίσει δωρεάν  τον εμβολιασμό από τις κρατικές μονάδες Υγείας για όλο το μαθητικό και φοιτητικό πληθυσμό.

Διεκδικούμε συλλογικά και μαχητικά την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας, γιατί η υγεία και η ζωή μας, η ζωή των παιδιών μας είναι πολύτιμες! Παλεύουμε για ένα σύστημα δημόσιας και δωρεάν Υγείας που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες μας στην πρόληψη, στη θεραπεία, στην αποκατάσταση, στην προαγωγή της υγείας για όλες και όλους"