Το κούρεμα καταθέσεων μια από τις 4 λύσεις για εξυγίανση Τράπεζας - Οι... πολλοί λογαριασμοί των 100.000 σώζουν!

To κούρεμα καταθέσεων θα είναι μια από τις 4 λύσεις για την διάσωση μιας προβληματικλής τράπεζας. Χαρακτηρίζεται σαν "μια δυνατότητα της διάσωσης εκ των έσω" και αποτελεί ένα από τα τέσσερα εργαλεία που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Οδηγία για μετά το 2016 στην περίπτωση που προκύψει η ανάγκη εξυγίανσης -και ΠΡΟΣΟΧΗ: όχι πτώχευσης (εκεί χάνονται τα χρήματα) μιας τράπεζας.

Σειρά προτεραιότητας στην περίπτωση μιας εκ των έσω διάσωσης έχουν -σύμφωνα με τη σχετική Οδηγία- οι μέτοχοι, οι ομολογιούχοι μειωμένης εξασφάλισης και οι μεγαλοκαταθέτες άνω των 100.000 ευρώ, με στόχο μέσα από τη σχετική διαδικασία να συγκεντρωθούν κεφάλαια ίσα με το 8% των συνολικών υποχρεώσεων της τράπεζας.

Σημαντικό είναι ότι αν κάποιος μπορεί να έχει πολλούς λογαρισμούς των 100.000 ευρώ (έναν σε κάθε τράπεζα), τότε προστατεύονται όλοι.

Μόνο εφόσoν εξαντληθούν αυτές οι δυνατότητες που δίνουν τα τέσσερα εναλλακτικά εργαλεία, μεταξύ των οποίων και το bail in, οι χώρες θα έχουν την επιλογή να χρησιμοποιήσουν δημόσια κεφάλαια, δηλαδή των φορολογουμένων, προκειμένου να προχωρήσουν στην ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης