Σκέπτονται τώρα νεο "κούρεμα" στο 50% γράφει το Spiegel. (Και οι Ευρωπαίοι πολιτεύονται "βλέποντας και κάνοντας")

ευρωζώνη

Το χρέος της Ελλάδας είναι μη βιώσιμο. Ένα κούρεμα στο 50%, είναι  αναπόφευκτο και πρέπει να έχει γίνει με χρονικό ορίζοντα πιθανότατα το 2015. Αυτό αποκαλύπτει ως πρόθεση το έγκυρο περιοδικό Spiegel. Τι σημαίνει αυτό; Ότι και οι Ευρωπαίοι πολιτεύονται στο γόνατο, δεν τους βγαίνουν ούτε οι αριθμοί, ούτε οι προβλέψεις και αυτό παρατείνει - επεκτείνει την κρίση.

Πράγματι και ο Γεργκ Ασμουσεν σε δήλωσή του τόνισε ότι «"κούρεμα" δεν περιλαμβάνεται σε αυτό το πακέτο», αναφερόμενος στο σημερινό Eurogroup, προσθέτοντας ότι «χρειαζόμαστε ένα πακέτο μέτρων για το κλείσιμο του χρηματοδοτικού κενού, το οποίο θα περιλαμβάνει σημαντική μείωση των επιτοκίων και μια επαναγορά χρέους από την Ελλάδα».

Αυτές ήταν και οι προθέσεις του Βερολίνου, σύμφωνα με το περιοδικό «Spiegel», όμως ΕΚΤ και ΔΝΤ πιέζουν για «κούρεμα» και συγκεκριμένα προτείνουν οι χώρες-πιστωτές να παραιτηθούν από το ήμισυ των απαιτήσεών τους. Στόχος είναι το δημόσιο χρέος της χώρας μας να συμπιεστεί μέχρι το 2020 από το 144% στο 70%.

Η Γερμανία, όμως, όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό, αρνείται πεισματικά να αποδεχτεί μια τέτοια λύση. Αντιθέτως, η Μέρκελ τάσσεται υπέρ της μείωσης των τόκων, κάτι που, όπως σημειώνει το «Spiegel», προτάθηκε από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην τελευταία σύσκεψη του Eurogroup.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αναγκάστηκε να αποσύρει την πρότασή του κατόπιν παρέμβασης της Ανγκελα Μέρκελ, η οποία φοβάται ότι δεν θα μπορέσει να πείσει τους ευρωσκεπτικιστές στους κόλπους των Χριστιανοδημοκρατών.

Για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κάνει λόγο και η εφημερίδα «Welt», που μάλιστα αναφέρει και συγκεκριμένη χρονική στιγμή, το έτος 2015, δηλαδή έναν χρόνο μετά το πέρας του προγράμματος για την Ελλάδα. Οπως αναφέρει η συντηρητική εφημερίδα, παρά τις αντιδράσεις πολλών χωρών της Ευρωζώνης, η προοπτική ενός νέου «κουρέματος» δεν έχει απορριφθεί.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης