Οι ΗΠΑ βλέπουν... ευκαιρίες από την κρίση στην Ευρώπη, ή προτείνουν αποχή.

Wall street

Η συζήτηση για μια ενδεχόμενη διάλυση της ευρωζώνης, είναι καθημερινή πια, με αποτέλεσμα παράγοντες στις ΗΠΑ να παίρνουν θέση για το τι πρέπει να πράξουν. Ο Ομπάμα έχει ταχθεί υπέρ του ευρώ θεωρώντας ότι μια καταστροφή του ,θα επηρεάσει σκληρά και την οικονομία των ΗΠΑ. Γι αυτό και δηλώνει έτοιμος ακόμα και να ενισχύσει οικονομικά την ευρωζώνη. Όμως δεν συμφωνούν όλοι μαζί του.

Ο Μιτ Ρόμνι, φαβορί για το χρίσμα του υποψήφιου προέδρου στους Ρεπουμπλικάνους, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Stampa, το ξεκαθαρίζει: "Δεν πρέπει να δώσουμε ούτε ένα δολλάριο στους Ευρωπαίους. Πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με την δική μας κρίση". Όπως εξήγησε ο κ. Ρόμνι μια πτώση του ευρώ θα είναι καταστροφική γι αυτό "εμείς θα πρέπει να μείνουμε μακριά. Ας λύσουν το πρόβλημα οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι".

Την ίδια ώρα ο Τζον Ουέιζικ, φημισμένος αμερικανός αρθρογράφος, προσθέτει: "Για να σώσετε τα κεφάλαια που έχετε επενδύσει στην Ευρώπη ένας τρόπος υπάρχει. Να τα μεταφέρετε στις... ΗΠΑ ή έστω στις αναδυόμενες οικονομίες"! Σε ανάλυση του στο Reuters, o Oυέιζικ δίνει και ονόματα χωρών μεταξύ των οποίων και την Τουρκία!

Κατά τον δημοσιογράφο οι... "εγκλωβισμένοι στο ευρώ", πρέπει το συντομότερο να απεμπλακούν εξασφαλίζοντας και κέρδη και σιγουριά. Ο Ουέιζικ δεν είναι μόνος του πάντως. Όλα τα μεγάλα ΜΜΕ στις ΗΠΑ τον τελευταίο καιρό δημοσιοποιούν "εξόδους σωτήριας διαφυγής από το ευρώ" ανακυκλώνοντας έντονα του φόβους για μια πτώση της ευρωζώνης...

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης