Με αναδρομικό κούρεμα μόνο των τόκων θα προστάτευαν τα κεφάλαια και θα εισέπρατταν περισσότερα - Γιατί δεν το έκαναν;

Σημαία Κύπρου

Η λύση υπήρχε και κατ ουσίαν ήταν ΛΕΚΤΙΚΗ: Αρκούσε μια άλλη διατύπωση. Να έλεγαν "κούρεμα τόκων" και όχι "κούρεμα κεφαλαίων". Η τρόικα θα μπορούσε να εγγυηθεί το σύνολο των κεφαλαίων μέχρι δεκάρας και να "κουρέψει" το 70-80% των τόκων των τελευταίων τριών ετών.

Σε μια τέτοια περίπτωση θα εισέπρατταν τα ποσά που έχουν ήδη αναγγείλει - ίσως και λίγο παραπάνω - χωρίς να ανοίξει μύτη. Το κουρεμα θα έφτανε στο 12-15% των κεφαλαίων αλλά θα ήταν μέρος των τόκων, δηλαδή μέρος των κερδών.

Η Κύπρος με επιτόκια 5 και 6% θα έδιδε και τόκο τα τελευταία 3 χρόνια στα κεφάλαια (1-1,5% το χρόνο). Η τρόικα θα αφαιρούσε τον παραπάνω τόκο που έχει καταβληθεί, από τους λογαριασμούς και θα πέρναγε έτσι το μήνυμα ότι ΔΕΝ ΑΓΓΙΖΕΙ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ.

Είναι ολοφάνερο ότι η τρόικα ΔΕΝ υιοθέτησε το αναίμακτο κούρεμα τόκων ακριβώς για να περάσει το μήνυμα ότι πλεον ούτε τα κεφάλαια είναι πλεον εξασφαλισμένα..!

Μια ακόμη απόδειξη της αδιανόητης πρακτικής που ξεκίνησαν κατά των κεφαλαίων είναι το «κούρεμα» και στην Τράπεζα Κύπρου σε ύψους... 25%, να «προβάλλει πλέον ως... αναγκαιότητα, αφού η τρόικα φαίνεται να μην ικανοποιείται μόνο με την αναδιάρθρωση της Λαϊκής.

Από το «κούρεμα» στην Τράπεζα Κύπρου υπολογίζεται ότι θα καταστεί εφικτή η συγκέντρωση ποσού τριών δις. ευρώ.

Η Τρόικα επέμεινε πως το κούρεμα θα πρέπει να αφορά τις καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου και να έχει ύψος 25% με επιχείρημα ότι μειώθηκε η αποδοτικότητα του μέτρου από το περασμένο Σάββατο μέχρι και σήμερα

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης