Μαζική δήμευση μικροκαταθέσεων αποβουλιάζει την αγορά - 55.000 ΜμΕ έκλεισαν σε 6 μήνες

Φοβερό χτύπημα δέχονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αυτές τις ημέρες με την... εισβολή του κράτους στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και την κατάσχεση, στις περισσότερες περιπτώσεις όλου του ποσού που έχουν και που προοριζόταν για μισθούς ή προμήθειες. Χιλιάδες μικρομεσαίοι αιφνιδιάστηκαν χθες και σήμερα, από την ανάληψη των χρημάτων τους από τις Εφορίες αφού δεν υπήρξε καμία ειδοποίηση. Το χειρότερο είναι ότι επειδή εξακολουθούν να χρωστούν και μελλοντικές καταθέσεις (από πελάτες τους) θα χαθούν.

Τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η επέκταση αυτών των κατασχέσεων θα οδηγήσει στην δραματική μείωση των καταθέσεων αφού οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες έχοντας ακόμα χρέη δεν θα καταθέτουν τις εισπράξεις τους σε τράπεζα προτιμώντας το συρτάρι τους... Ήδη επίσημα καταγράφεται μείωση των καταθέσεων πανελλαδικά, που θα ενταθεί.

Στο μεταξύ δυσοίωνες εκτιμήσεις, καταγράφονται στην εξαμηνιαία έρευνα της εταιρίας MARC A.E. που έκανε για λογαριασμό της ΓΣΕΒΕΕ, σχετικά με την πορεία της οικονομίας, των επιχειρήσεων και της ανεργίας.

Οι περίπου 1.200 μικροί και πολύ μικροί επιχειρηματίες που πήραν μέρος στην έρευνα του Ιουλίου, βλέπουν να κλείνουν περίπου 40.000 επιχειρήσεις το δεύτερο εξάμηνο κι έτσι να χάνονται 90.000 θέσεις συνολικής απασχόλησης (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί). Οι μισθωτές θέσεις εργασίας είναι οι μισές, δηλαδή 45.000. Στο “κόκκινο” βρίσκονται 110.000 επιχειρήσεις. Αυτές, μάλιστα, καθυστερούν και τις πληρωμές των μισθών.

Το πρώτο εξάμηνο έβαλαν λουκέτο 55.000 μικρές επιχειρήσεις και χάθηκαν 56.000 θέσεις μισθωτής απασχόλησης.

Το 43,2% καθυστερεί τις οφειλές του στον ΟΑΕΕ και το 63,3% εκτιμά ότι το επόμενο εξάμηνο δεν θα μπορέσει να πληρώσει την εφορία, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των μικρομεσαίων προχώρησε σε μεταβολή των εργασιακών σχέσεων. Π.χ. Το 65,7% μείωσε τις ώρες εργασίας ή και τις αποδοχές του προσωπικού.

Τέλος, σύμφωνα με την έρευνα, μόλις ένας στους τρεις μικρομεσαίους έκανε θερινές διακοπές.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης