Δειλά - δειλά οι Έλληνες ξανακαταθέτουν χρήματα στις εγχώριες Τράπεζες

Ανακούφιση στο ελληνικό Τραπεζικό σύστημα. Η εισροή καταθέσεων συνεχίζεται καθημερινά και όπως εκτιμούν επιτελικά τραπεζικά στελέχη, εάν οι συνθήκες ομαλοποιηθούν και οι πολίτες αποκτήσουν ανακτήσουν την αισιοδοξία τους και την εμπιστοσύνη τους στις δυνάμεις της οικονομίας μας, μπορούν να εισρεύσουν σε βάθος χρόνου περισσότερα από 100 δισ. ευρώ στο τραπεζικό σύστημα.

Ένα αξιόλογο μέρος από αυτά τα κεφάλαια, που δεν έχουν φύγει στο εξωτερικό, βρίσκεται στα «σεντούκια» και σε τραπεζικές θυρίδες, με αποτέλεσμα, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, οι πολίτες να χάνουν τη δυνατότητα απόκτησης ενός σημαντικού ποσού που θα είχαν από τους τόκους.

Για παράδειγμα ένα νοικοκυριό που έχει 50.000 ευρώ εκτός τραπεζικού συστήματος, χάνει την ευκαιρία να έχει ένα εισόδημα που ξεπερνάει ακόμη και τα 1.600 ευρώ σε ετήσια βάση, εάν τα είχε τοποθετήσει σε ένα προθεσμιακό λογαριασμό. Ακόμη και για 10.000 ευρώ, το εισόδημα που χάνει ο πολίτης φθάνει ακόμη και τα 500 ευρώ περίπου, στην περίπτωση που επίσης τα είχε σε δωδεκάμηνο προθεσμιακό λογαριασμό,

Ποια είναι όμως η μέχρι σήμερα πορεία των καταθέσεων τα τελευταία χρόνια; Οι συνολικές καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα στα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα μειώθηκαν σημαντικά στα 157,4 δισ. ευρώ τον Μάιο του 2012 από 165,9 δισ. τον Απρίλιο του 2011, από 165,3 τον Μάρτιο του 2012, 164,3 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2012 (Δεκέμβριος 2011: 174,1 δισ. ευρώ ), έναντι 191,8 δισ. ευρώ τον Μάιο 2011.

Πάντως πάρα πολλά χρήματα δεν μπορούν να επιστρέψουν στις Τράπεζες γιατί δεν είναι δυνατόν να δικαιολογηθούν σε έναν φορολογικό έλεγχο ή και θα κατασχεθούν έναντι οφειλών...

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης