Σβήνουν οι ελπίδες για συντεταγμένο Brexit στις 31 Οκτωβρίου

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει για μία ακόμη φορά σήμερα ο Βρετανός υπουργός για το Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ, σε μία προσπάθεια να ξεπεραστούν τα «σημαντικά εμπόδια» που εξακολουθούν να στέκονται στον δρόμο της Βρετανίας για συντεταγμένη έξοδο από την Ε.Ε., αν και τις διαπραγματεύσεις βαραίνουν μάλλον τα φθινοπωρινά σύννεφα.

Η Ντάουνινγκ Στριτ εξακολουθεί να βλέπει και να προτάσσει την πρόοοδο που έχει επιτευχθεί, χωρίς ωστόσο να αρνείται τα «αγκάθια» που παραμένουν, κυρίως όσον αφορά το επίμαχο ζήτημα του backstop.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. άλλωστε το δήλωσε ξεκάθαρα χθες σε διπλωμάτες ότι η εναλλακτική πρόταση της Βρετανίας προκειμένου να αποφευχθούν τα σκληρά ιρλανδικά σύνορα δεν είναι εφικτή.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ από την πλευρά του δήλωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Μπαρνιέ κάνουν ό,τι μπορούν για να καταλήξουν σε μια συμφωνία για το Brexit.

Τόνισε ωστόσο, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Augsburger Allgemeine», ότι από τούδε και στο εξής την ευθύνη ενός άτακτου Brexit φέρει το Λονδίνο.

Δίχως συγκλονιστικού απροόπτου, εάν δηλαδή έως τη σύνοδο της 17ης – 18ης Οκτωβρίου, οπότε η Ντάουνινγκ Στριτ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα ανοίξει περισσότερο τα χαρτιά της, οι όποιες ελπίδες για μία οριστική βελτιωμένη συμφωνία αποχώρησης σβήνουν, επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στις Βρυξέλλες Άνταμ Φλέμπινγκ. Σύμφωνα με τον Φλέμινγκ μάλιστα, η χθεσινή συνέντευξη Τύπου του Μπαρνιέ ήταν «καταθλιπτική».

Ακόμη ωστόσο και αν ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει έναν άσο κρυμμένο στο μανίκι του για την κρίσιμη σύνοδο του Οκτωβρίου, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να τον δεχτούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, κάτι που για την ώρα φαίνεται σχεδόν απίθανο.

Οι περισσότερες πιθανότητες λοιπόν, σε αυτή τη φάση των διαπραγματεύσεων, συγκλίνουν στην πιθανότητα μίας νέας τρίμηνης αναβολής, δεδομένου ότι είναι διά νόμου υποχρεωμένος να την αιτηθεί ο Μπόρις Τζόνσον, εάν αν η συμφωνία δεν ικανοποιεί το βρετανικό κοινοβούλιο.

Και σε αυτήν την περίπτωση ωστόσο, τον τελικό λόγο έχει η Ε.Ε., η οποία πρέπει να δώσει το ΟΚ για νέα παράταση, αν και οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες βλέπουν ευνοϊκά αυτό το σενάριο, στην ανάγκη αποφυγής ενος καταστροφικού για όλες τις πλευρές no deal Brexit.  

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης