Ισχυροποιείται συνεχώς η υποψηφιότητα Μπακογιάννη στην Αθήνα

Σαρωτικό προβάδισμα στην κούρσα για το δημαρχιακό αξίωμα της πρωτεύουσας για τον Κώστα Μπακογιάννη ο οποίος συσπειρώνει σε υψηλό βαθμό τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας και εμφανίζει μεγάλη διείσδυση και στους φίλα προσκείμενους σε άλλες πολιτικές παρατάξεις.

Ο 41χρονος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κατατάσσεται μακράν μπροστά από όλους τους αντιπάλους του και, όπως προκύπτει από τα ευρήματα της πρώτης μεγάλης δημοσκόπησης που διενήργησε η εταιρεία Marc για λογαριασμό του «ΘΕΜΑτος», η διαφορά ποσοστού που τον χωρίζει από τους υπόλοιπους διεκδικητές του Δήμου Αθηναίων δεν μπορεί να ανατραπεί.

Σύμφωνα με τη μέτρηση της πρόθεσης ψήφου βουλευτικών εκλογών που έκανε ταυτόχρονα η Marc σε δείγμα 800 νοικοκυριών, η Ν.Δ. διατηρεί ευρύ προβάδισμα, καθώς η δύναμή της μετρήθηκε στο 31,2%, την ίδια ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ φτάνει μόλις και μετά βίας στο 18,1%. 

Για να γίνει σαφές το εύρος της αλλαγής των συσχετισμών, αρκεί να αναφερθεί ότι στις εκλογές του 2015 το νήμα της κάλπης στην Α’ Αθηνών έκοψε πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, συγκεντρώνοντας 33,61% τον Ιανουάριο και 31,55% τον Σεπτέμβριο, ενώ οι αντίστοιχες επιδόσεις της Ν.Δ. ήταν 30,07% και 31,12% αντίστοιχα. 

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου για το αξίωμα του δημάρχου Αθηναίων, ο κ. Μπακογιάννης προπορεύεται με 38,3%, καθώς τον προτιμούν οκτώ στους δέκα (80%) ψηφοφόρους της Ν.Δ., αλλά και ένας στους πέντε (19,6%) από εκείνους που στις προηγούμενες εκλογές ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, όπως και ένας στους τέσσερις από όσους ψήφισαν άλλο κόμμα (26,7%) ή δεν έδωσαν έγκυρη ψήφο (24,9%).

Στη δεύτερη θέση της κατάταξης, με ποσοστό 12%, βρίσκεται ο κ. Γερουλάνοςκ. ο οποίος προτιμάται από το 12,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 5,8% των Νεοδημοκρατών και το 19,5% όσων ψήφισαν κάποιο άλλο κόμμα, στα οποίο, βεβαίως, περιλαμβάνεται το προηγούμενο σχήμα του ΚΙΝ.ΑΛ. που ήταν η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Τρίτος ο κ. Ηλιόπουλος, ο οποίος με το οριακά διψήφιο 10,1% που συγκεντρώνει είναι 8 μονάδες πίσω από το ποσοστό το οποίο εξακολουθεί να διατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Αθηνών.

Ο επονομαζόμενος και «άχαστος» υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος, λόγω της δήλωσης του κ. Αλέξη Τσίπρα ότι θα επέλεγε υποψήφιο για την Αθήνα «που δεν χάνει», δεν καταφέρνει να γίνει αποδεκτός ούτε από το 1/3 όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το 2015.

Η υποψηφιότητά του συσπειρώνει μόλις το 29% αυτών των ψηφοφόρων, ενώ η διείσδυσή του σε άλλους χώρους κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, όπως χαμηλή είναι η αποδοχή του σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, χωρίς καμία διαφοροποίηση ανάμεσα στα δύο φύλα.

Τέταρτος, με 8,1%, είναι ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, το κόμμα του οποίου στην πρόθεση ψήφου είναι λίγο πιο χαμηλά, στο 5,8%. Πέμπτος κατατάσσεται με 4,8% ο Νίκος Σοφιανός του ΚΚΕ που έχει σχεδόν ίδιο ποσοστό με το κόμμα του (4,7%). 

Ακολουθούν ο πρώην αντιδήμαρχος Χρήστος Τεντόμας, με 4%, ο πρώην βουλευτής Βασίλης Καπερνάρος, με 3,5%, ο πρώην υπουργός και νυν βουλευτής, εκλεγμένος με τον ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Τσιρώνης, με 2%, και, τέλος, ο Πέτρος Κωνσταντίνου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1%.

Αναποφάσιστο δηλώνει το 9,8% των συμμετεχόντων στην έρευνα, ενώ στο 5,9% ανέρχονται όσοι δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν κανέναν από αυτούς και τάση προς το άκυρο, το λευκό ή την αποχή.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης