Ένας στους τέσσερις Ρεπουμπλικανούς δεν θέλει κατάργηση του Obamacare

Ένας στους τέσσερις Ρεπουμπλικανούς στις Ηνωμένες Πολιτείες τάσσεται κατά της κατάργησης του προγράμματος ασφάλισης του απερχόμενου προέδρου Μπαράκ Ομπάμα από τη νέα κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos για λογαριασμό του πρακτορείου Reuters.

Ο Τραμπ και οι Ρεπουμπλικανοί, οι οποίοι ελέγχουν το Κογκρέσο, έχουν δεσμευτεί να αποσύρουν και να αντικαταστήσουν το Affordable Care Act («Νόμος προσιτής ασφαλιστικής κάλυψης»), γνωστό ως Obamacare, αλλά η πλειονότητα των Αμερικανών, μεταξύ των οποίων και 25% όσων Ρεπουμπλικανών ερωτήθηκαν, δεν θέλουν να αποσυρθεί.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση Ομπάμα, ο νόμος έχει βοηθήσει περίπου 20 εκατομμύρια άτομα να αποκτήσουν ασφαλιστική κάλυψη. Μόνο ένας στους πέντε Αμερικανούς θα απέσυρε το νόμο άμεσα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Το 25% των Ρεπουμπλικανών θεωρεί ότι πρέπει να μείνει ως έχει ή να βελτιωθούν τα προβληματικά του κομμάτια. Το 32% θα το απέσυρε άμεσα, ενώ το 44% θα περίμενε να εισηχθεί ένα εναλλακτικό σύστημα προτού καταργηθεί.

«Υπάρχει μια εν μέρει αναγνώριση, ακόμα και από υποστηρικτές των Ρεπουμπλικανών, ότι οι βασικοί στόχοι του νόμου είναι αξιόλογοι» σχολίασε ο Τζακ Χόντλι, καθηγητής έρευνας στο Ινστιτούτο Πολιτικής Υγείας του πανεπιστημίου Georgetown. «Θέλουν να γίνει κάτι, δεν θέλουν να τον εξαφανίσουν εντελώς» πρόσθεσε.

Περίπου το 10% των Δημοκρατικών που ερωτήθηκαν θα άφηναν τον νόμο αυτό του 2010 ως έχει, και το 70% θα τον διατηρούσε με μερικές τροποποιήσεις. Το 19% επιθυμεί την απόσυρση του νόμου.

Ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί στο Κογκρέσο έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για την ταχεία απόσυρση του Obamacare, χωρίς την αναπλήρωση του κενού που θα αφήσει από κάποιον άλλο νόμο. Ωστόσο το Κογκρέσο βρίσκεται υπό την πίεση του Τραμπ να φέρει γρήγορα αποτελέσματα.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης