Σάλος με το (καρκινογόνο) κόκκινο κρέας - Τι πρέπει να ξέρετε

Η θέση της Παγκόσμιας Οργάνωσηςς Υγείας ότι το κόκκινο κρέας ευθύνεται έστω και σε χαμηλότερα ποσοστά για την εμφάνιση καρκίνου έχει ξεσηκώσει τη Γερμανία (λουκάνικα) και την Ιταλία (προσούτο).

Η ανησυχία όσον αφορά το κόκκινο κρέας, έχει να κάνει με τον τρόπο μαγειρέματος, αφού το ψήσιμο και ιδιαίτερα στα κάρβουνα μπορεί να δημιουργήσει καρκινογόνες ουσίες.

Επιπλέον ο ΠΟΥ υπολόγισε ότι η ημερήσια κατανάλωση 50 γραμμαρίων κατεργασμένου κρέατος ή 100 γραμμαρίων κόκκινου κρέατος, αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 18% και 17%, αντιστοίχως.

Το κατεργασμένο κρέας υφίσταται κατεργασίες, π.χ. αλατίζεται, καπνίζεται κ.ο.κ., προκειμένου να ενισχυθεί η γεύση του και να επιμηκυνθεί η συντήρησή του. Αυτή η διαδικασία είναι πιθανό να οδηγεί στη δημιουργία καρκινογόνων χημικών, όπως είναι οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες.

Όσοι αγαπούν το κόκκινο κρέας πάντ ως μπορούν να μετριάσουν τους κινδύνους εμπλουτίζοντας την διατροφή τους με φρούτα και λαχανικά.

Ακόμη, γιώχνοντας την παχυσαρκία, το κάπνισμα και την υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Επίσης, η καθημερινή λήψη μιας μικρής δόσης ασπιρίνης μπορεί να περιορίσει τους κινδύνους. Αυτό, όμως, έχει άλλες παρενέργειες, κι έτσι οι ειδικοί δεν τη συνιστούν σε ανθρώπους που διατρέχουν άμεσο κίνδυνο και εφόσον πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης