Ελπίδες για την αντιμετώπιση του καρκίνου από νέα φάρμακα

Ένα νέο αντικαρκινικό φάρμακο, το «Nivolumab» που ανήκει στους επονομαζόμενους αναστολείς του ανοσοποιητικού σημείου ελέγχου («immune checkpoint inhibitors»), «απελευθερώνει» το ανοσοποιητικό σύστημα από τα φυσικά φρένα-αναστολείς, επιτρέποντάς του να επιτίθεται και να σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα.

Το φάρμακο «Nivolumab» μπορεί να παρατείνει σημαντικά τη ζωή εκείνων που πάσχουν από καρκίνο στα νεφρά, ενώ βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα της ζωής, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου Τύπου. Ήδη αναφέρονται περιπτώσεις ανθρώπων σε προχωρημένο στάδιο καρκίνου που δεν κατάφεραν απλώς να μείνουν ζωντανοί, αλλά έφτασαν ακόμη και στο σημείο να επιστρέψουν κανονικά στη δουλειά τους.

Υπάρχουν αναφορές μάλιστα και σε περιπτώσεις στις οποίες ο καρκίνος είχε κάνει μετάσταση (στους πνεύμονες ή στο συκώτι), αλλά το «Nivolumab» («Opdivo») ήρθε και... εξαφάνισε τους καρκινικούς όγκους.

Μια τέτοια περίπτωση φέρεται να είναι αυτή της 66χρονης Πατρίσια Ραπ από το Σάρεϊ της Βρετανίας. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μιλήσει κανείς για «θεραπεία» του καρκίνου. Ελπίζουν ωστόσο ότι χάρη στο «Nivolumab» οι καρκινοπαθείς θα μπορούν ίσως να επεκτείνουν τον βίο τους κατά τουλάχιστον έξι ή επτά χρόνια παραπάνω, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η εφημερίδα «Daily Mail».

Τέτοια νέα φάρμακα παρουσιάστηκαν τις προηγούμενες ημέρες σε συνέδριο στη Βιέννη και γεννούν ελπίδες για την καταπολέμηση της επάρατης νόσου.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης