Ομογενείς μας οι μουσουλμανοι της Θράκης δήλωσε ο κ. Ερντογάν - Σε ήπιους τόνους η επίσκεψη Τσίπρα στην Άγκυρα

Επιθυμούμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα σε κάθε πεδίο», δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη συνέντευξη Τύπου, ενώ τόνισε ότι «οι δύο πλευρές θα πρέπει να εντοπίσουμε έναν οδικό χάρτη προτού ξεκινήσουμε τον διάλογο». «Θα πρέπει πρωτίστως να δημιουργήσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης», πρόσθεσε ο Ερντογάν, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι αυτό «μια σημαντική παράμετρος είναι η ισοτιμία των Τούρκων στην Κύπρο». 

Αναφερόμενος στην μεταναστευτική κρίση σχολίασε ότι «έχουμε υπερβολικό φόρτο ως Τουρκία σε σχέση με τους μετανάστες. Η Τουρκία έχει τηρήσει όσες υποσχέσεις έχει δώσει. Αντίθετα η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν τις έχει τηρήσει». Ακόμη χαρακτήρισε ομογενείς τους μουσουλμάνους της Θράκης 

Ο Ελληνας πρωθυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «οι δύο χώρες μας μπόρεσαν να συνεργαστούν στενά το 2015 και το 2016, μια κρίσιμη περίοδο, όπου ξέσπασε μια πρωτοφανής προσφυγική και μεταστευτική κρίση και για πρώτη φορά καταφέραμε να συνεργαστούμε όχι μόνο για θέματα λεγόμενης χαμηλής πολιτικής, αλλά για την αντιμετώπιση ενός μείζονος σημασίας διεθνούς θέματος - της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης». 

Πρόσθεσε δε ότι «μπορέσαμε σε αυτό το πλαίσιο να οικοδομήσουμε μια νέα στρατηγική ευρωτουρκική συνεργασία, να βάλουμε μπρος ταυτόχρονα και τη θετική ατζέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, την οικονομική και ενεργειακή μας συνεργασία, να πραγματοποιήσουμε γύρους διερευνητικών συνομιλιών και να προωθήσουμε τον διάλογο μεταξύ των στρατιωτικών μας για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο». 

«Σε αυτό το θετικό κλίμα, συμφωνήσαμε σήμερα να επανέλθουμε σε συνομιλίες μεταξύ των Υπουργών Άμυνας και των Υπουργείων Εξωτερικών, για αποκλιμάκωση της έντασης και προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης», σημείωσε ο πρωθυπουρργός. 

«Την ίδια στιγμή καταφέραμε να προωθήσουμε τις συνομιλίες για το Κυπριακό, που φτάσανε πολύ κοντά σε λύση, ανοίγοντας και δύσκολα θέματα, όπως το ζήτημα της ασφάλειας», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας. «Συζητήσαμε για την ανάγκη να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Λύση προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, που θα καθιστά την επανενωμένη, ομοσπονδιακή Κύπρο μια κανονική χώρα της περιοχής και της ΕΕ», πρόσθεσε. 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης