Αν συνεχιστεί ο οικονομικος κατήφορος των ελληνικών Τραπεζών τότε σίγουρα θα υπάρξει "κούρεμα" καταθέσεων

Όσο περνά ο χρόνος αυξάνεται δραματικά η πιθανότητα να υπάρξει (και) κούρεμα καταθέσεων στις ελληνικές Τράπεζες ώστε να υπάρξει μια ακόμη ενίσχυση των κεφαλαίων τους! Αν συνεχιστούν οι πιέσεις στην ελληνική οικονομία, τα "κόκκινα δάνεια" αυξηθούν και συνεχιστεί η κατάρρευση στο Χρηματιστήριο, τότε οι Τράπεζες θα χρειαστούν και πάλι ανακεφαλαιοποίηση (την 4η!).

Σε μια τέτοια περίπτωση το λεγόμενο Bail in ("κούρεμα καταθέσεων") είναι μονόδρομος αφού έχει ήδη... νομοθετηθεί! Συγκεκριμένα η ΕΕ έχει θεσμοθετήσει ως ΜΟΝΑΔΙΚΗ πλέον μορφή ανακεφαλοποίησης προβληματικών τραπεζών, το κούρεμα καταθέσεων ώστε να μην πληρωθεί από τους φορολογούμενους όπως γινόταν μέχρι πρότινος.

Δεν πρόκειται να πληρώσουν δηλαδή ούτε ο ESM, ούτε φυσικά νέοι επενδυτές που βλέπουν τις μετοχές των τραπεζών να έχουν χάσει το 70% των χρημάτων που δόθηκαν.

Το "κούρεμα" αφορά ποσά άνω των 100.000 ευρώ, θυμίζουμε δε ότι σήμερα οι καταθέσεις είναι 122 δισ. ευρώ και στην ουσία είναι υπό δέσμευση αφού υπάρχουν τα capital controls.

Η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών είναι τραγική μόλις 70 ημέρες μετά την τρίτη ανακεφαλοποποίηση τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε καραντίνα ακόμα και από την ΕΚΤ που πλέον μόνο παρακολουθεί. Τέλος στην όλη ζοφερή κατάσταση συμβάλλει και η πολύ κακή διεθνής πραγματικότητα.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης