Λουκέρνη - Ολυμπιακός 5-0

Ολυμπιακός δεν είμαι. Ποτέ δεν αποδέχθηκα την μολυσματική καταστροφή του ελληνικού ποδοσφαίρου της εποχής της "παραγκας" που ακόμα δεν έχει ξεπεραστεί. Έστηναν όχι μόνο τα δικά τους παιχνίδια αλλά και των άλλων...!

Αυτό δεν με εμπόδισε βέβαια να βρεθώ στον αγώνα Λουκέρνη - Ολυμπιακός (1-3) φορώντας μάλιστα και ένα κόκκινο κασκόλ, μετά από πρόσκληση οπαδών του Ολυμπιακού που με φιλοξενούσαν κοντά στην Ελβετία. Αποφάσισα να σας περιγράψω ότι σίγουρα δεν είδατε από την τηλεόραση.

Το κορυφαίο: Με την λήξη του αγώνα, όλοι οι πάικτες της Λουκέρνης παρατάχθηκαν επί 5 λεπτά, σιωπηλοί και ακίνητοι μπροστά στους οργανωμένους οπαδούς της ομάδας οι οποίοι με συντονισμένες κινήσεις, σημαίες, τύμπανα και τραγούδια τιμούσαν την ομάδα τους. 

Έχοντας ξεκινήσει από την αθλητικογραφία γνώριζα εκείνη την συγκλονιστικά ευαίσθητη στιγμή ότι Λουκέρνη είναι ΜΟΝΟ οι οπαδοί της. Οι παίκτες του χρόνου μπορεί να παίζουν κάπου αλλού, ο προπονητής να εχει βρεί άλλη ομάδα, ακόμα και ο πρόεδρος να παραδώσει σε άλλον. Ωστόσο υπάρχουν στιγμές που ΟΛΟΙ είναι με την ομάδα, μια μπορεί να ήταν αυτή που έβλεπα.

Τι άλλο δεν είδατε; Την ποιότητα οργάνωσης που ξεκινούσε από το πάρκινκ όπου δεκάδες υπάλληλοι σε φρόντιζαν πριν και μετά τον αγώνα, το εξαιρετικό γήπεδο (Swissporarena) των 15.000 θέσεων, τις δυο γιγαντοοθόνες που έδειχναν φάσεις του αγώνα, αλλά και δηλώσεις παικτών πριν και μετά ή βίντεο με την ιστορία της ομάδας, την αποκατάσταση του χλοοτάπητα στο ημίχρονο, ενώ κάθε πληροφορία που μετέδιδαν τα μεγάφωνα ήταν και στα ελληνικά. Ακόμα και τα εισιτήρια του αγώνα: Κάπου 6.500.

Φεύγοντας, οργανωτικά ήταν σαν να είχαμε χάσει με 5-0. Τότε ρώτησα τους φίλους μου τι από όσα είδα γίνεται στην Ελλάδα. "Τίποτα" μου απάντησαν. Δεν υπάρχει οργανωμένο πάρκινκ, συνήθως βρίσκεις σπασμένο το αυτοκίνητό σου. Στα videowall δεν δείχνουν τίποτε, (μόνο το... σκορ). Δεν υπάρχει ξενόγλωσση ενημέρωση ενώ φυσικά δεν μπορείς να φύγεις με κασκόλ της ομάδας σου - αν είσαι... "φιλοξενούμενος" -, μετά το ματς, γιατί κάποιοι θα σκεφτούν να σε... δείρουν.

Φεύγοντας από το γήπεδο συλλογίστηκα το τελευταίο: Η Λουκέρνη έχει πληθυσμό 80.000 κατοίκων, όσο περίπου οι Σέρρες ή η Χαλκίδα. Θα μπορούσε ο Πανσερραίκός ή ο ΑΟΧ να παίζουν Ευρώπη με τις συνθήκες που περιέγραψα; Μπα... Δεν έχω τόση φαντασία.

                            ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης