Δημοσιογραφία και... ατιμωρησία

Είναι δημοσιογραφία να αναγγείλεις το ατύχημα με το τρένο στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης; Όχι ακριβώς. Και ένας επιβάτης θα μπορούσε on camera, να περιγράψει το συμβάν και μάλιστα με λεπτομέρειες. Μήπως είναι δημοσιογραφία η είδηση ότι το τρένο έτρεχε με 144 χιλιόμετρα αντί για 60 που θα έπρεπε να τρέχει; - να γιατί εκτροχιάστηκε. Ούτε αυτό είναι ακριβώς δημοσιογραφία, άλλωστε ανακοινώθηκε επισήμως από τους εμπειρογνώμονες.

Τουλάχιστον θα είναι δημοσιογραφία η απίστευτη αποκάλυψη ότι η ΕΡΓΟΣΕ έχει από το 2003 ένα πλήρες αυτοματοποιημένο σύστημα πρόληψης τέτοιων ατυχημάτων: Αισθητήρες και υπερυπολογιστής προειδοποιούν έγκαιρα όταν η ταχύτητα οδηγεί σε ατύχημα και μάλιστα αν ο μηχανοδηγός αδρανήσει, τότε το σύστημα  ΕΠΕΜΒΑΙΝΕΙ και μειώνει αυτό την ταχύτητα.

Μπα ούτε αυτό είναι δημοσιογραφία. Όλα τα παραπάνω τα είπε ο πρόεδρος των εργαζομένων στην ΕΡΓΟΣΕ αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι εδώ και 17 χρόνια το πληρωμένο από τους φορολογούμενους πρόγραμμα δεν έχει εγκατασταθεί και δεν λειτουργεί!

Τώρα θα ρωτήσει κανείς: Που ακριβώς "επεμβαίνει" η δημοσιογραφία. Να σας πω: Δημοσιογραφία είναι να προτάξεις το γεγονός ότι:

α) Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν επειδή εδώ και 17 χρόνια δεν λειτουργεί ένα πληρωμένο σύστημα προστασίας τους. ΚΑΝΕΙΣ δεν θα κληθεί να απολογηθεί, ούτε φυσικά θα τιμωρηθεί επειδή άφησε να σαπίζει στις αποθήκες το υπερσύγχρονο αυτό σύστημα.

β) Δαπανήθηκε ένα μεγάλο ποσό για να αποκτηθεί το εν λόγω σύστημα αλλά στην ουσία είναι σαν να μην το αγοράσαμε ποτε! Αφού δεν το χρησιμοποιούν εδώ και 17 χρόνια; ΚΑΝΕΙΣ δεν θα κληθεί να απολογηθεί ούτε φυσικά θα τιμωρηθεί για κατασπατάληση δημοσίου χρήματος.

Με λίγα λόγια η δημοσιογραφία αρχίζει μετά το συμβάν και μετά την συγκέντρωση όλων των στοιχείων. Και τι θα έπρεπε να λέει; Θα κληθούν σε απολογία όσοι αγόρασαν το πανάκριβο σύστημα αλλά δεν το εγκατέστησαν; Θα τους ζητηθεί αποζημίωση για την οικονομική ζημία της ΕΡΓΟΣΕ; Θα κληθούν σε απολογία οι διευθυντές των αρμοδίων τμημάτων που κρατούν στις αποθήκες το υπέροχο αυτό σύστημα ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ; Θα κάτσουν στο σκαμνί για παράβαση καθήκοντος;

Τέλος θα κάτσουν στο σκαμνί τα ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ που πήραν τα χρήματα των φορολογουμένων και τα ξόδεψαν χωρίς ποτέ να λειτουργήσει αυτό που αγόρασαν 17 χρόνια τώρα;  Θα υπάρξει και ένας εισαγγελέας που θα κινήσει τη νόμιμη διαδιακασία "κατά παντός υπευθύνου";

Τίποτε από την πραγματική δημοσιογραφία δεν απασχόλησε τα δελτία ειδήσεων ακόμη και τις εφημερίδες. Αναμετάδοσαν ότι είπαν επιβάτες, εμπειρογνώμονες και συνδικαλιστές και το βάφτισαν "αποκλειστικό ρεπορτάζ". Κανείς δεν ασχολήθηκε με το γενικευμένο καθεστώς ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑΣ που έχουν εγκαταστήσει στην Ελλάδα οι πολιτικοί.

                  ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης